Cevabı bul- Suâli sor..

zerrat

Well-known member
Halbuki, muhabbetin sebebi, ya kemâldir-zîrâ kemâl zâtında sevilir-yahut menfaattir, yahut lezzettir, veyahut hayriyettir, ya bunlar gibi bir sebep tahtında muhabbet edilir. Şimdi, ey nefis! Birkaç sözde katî ispat etmişiz ki, asıl mahiyetin kusur, naks, fakr, aczden yoğrulmuştur ki, zulmet karanlığın derecesi nispetinde nurun parlaklığını gösterdiği gibi, zıddiyet itibâriyle sen onlarla Fâtır-ı Zülcelâlin kemâl, cemâl, kudret ve rahmetine âyinedarlık ediyorsun. Demek ey nefis! Nefsine muhabbet değil, belki adâvet etmelisin; veyahut acımalısın; veyahut mutmainne olduktan sonra, şefkat etmelisin. Eğer nefsini seversen-çünkü senin nefsin lezzet ve menfaatin menşeidir; sen de, lezzet ve menfaatin zevkine meftunsun-o zerre hükmünde olan lezzet ve menfaat-i nefsiyeyi nihayetsiz lezzet ve menfaatlere tercih etme. Yıldız böceği gibi olma. Çünkü o, bütün ahbabını ve sevdiği eşyayı karanlığın vahşetine gark eder, nefsinde bir lem'acık ile iktifâ eder. Zîrâ, nefsî olan lezzet ve menfaatinle beraber bütün alâkadar olduğun ve bütün menfaatleriyle intifâ ettiğin ve saadetleriyle mes'ud olduğun bütün kâinatın menfaatleri, nimetleri iltifatına tâbi bir Mahbub-u Ezelîyi sevmekliğin lâzımdır. Tâ, hem kendinin, hem bütün onların saadetleriyle mütelezziz olasın. Hem, Kemâl-i Mutlakın muhabbetinden aldığın nihayetsiz bir lezzeti alasın.

Sözler | Yirmi Dördüncü Söz | 323

Active member
Sual:Nâsihlerin nasihatlerinin şu zamanda tesirsiz kalmasının sebebi nedir ?

Ahlâksız insanlara derler: "Hased etme! Hırs gösterme! Adavet etme! İnad etme! Dünyayı sevme!" Yani, fıtratını değiştir gibi zahiren onlarca mâlâyutak bir teklifte bulunurlar. Eğer deseler ki: "Bunların yüzlerini hayırlı şeylere çeviriniz, mecralarını değiştiriniz." Hem nasihat tesir eder, hem daire-i ihtiyarlarında bir emr-i teklif olur.
(Mektubat - 34)

Sirac

Well-known member
Cevabı tam veremedik ama, suâlsiz kalmasın mâdem..

Suâl: Bediüzzaman'ın r.a. tahsil hayatında, âlimlik alâmeti cübbeyi giymesini isteyen kimdir..?

Active member
İkincisi: Eski zamanda ondört yaşımda iken icazet almanın alâmeti olan üstad tarafından bir cübbe bana giydirmek vaziyetine mâniler bulundu. Yaşımın küçüklüğüyle, memleketimizde büyük hocalara mahsus kisve giymek yakışmadığını; sâniyen, o zaman büyük âlimler bana karşı üstadlık vaziyetini değil, ya rakib veyahut teslimiyet derecesine girdikleri için, bana bir cübbe giydirmek ve üstadlık vaziyetini alacak kendilerine güvenenler bulunmadı ve evliya-yı azîmeden dört-beş zâtın da vefat etmeleri cihetiyle ellialtı senedir icazetin zâhir alâmeti olan cübbeyi giymek, bir üstadın elini öpmek, üstadlığını kabûl etmek hakkımı, bu günlerde yüz senelik bir mesafede Hazret-i Mevlânâ Zülcenâheyn Hâlid Ziyaeddin kendi cübbesini pek garib bir tarzda bana giydirmek için gönderdiğini, bâzı emarelerle bana kanaat geldi. Ben de o mübarek yüz yaşında (Hâşiye) cübbeyi giyiyorum, Cenâb-ı Hakka şükrediyorum.
(Sikke-i Tasdik-i Gaybi - 167)

selam1414

Well-known member
ziya, hava, su, toprak gibi kuvvetli ve şümullü dört anasır-ı maneviye olan hikmet, adalet, inayet, merhametin hakikatlarını nefyetmek ve o anasır-ı zahiriye gibi, görünen vücudlarını inkâr etmek lâzımgelir.
Hasir risalesi
Mukaddime
85

Sirac

Well-known member
İkincisi: Eski zamanda ondört yaşımda iken icazet almanın alâmeti olan üstad tarafından bir cübbe bana giydirmek vaziyetine mâniler bulundu. Yaşımın küçüklüğüyle, memleketimizde büyük hocalara mahsus kisve giymek yakışmadığını; sâniyen, o zaman büyük âlimler bana karşı üstadlık vaziyetini değil, ya rakib veyahut teslimiyet derecesine girdikleri için, bana bir cübbe giydirmek ve üstadlık vaziyetini alacak kendilerine güvenenler bulunmadı ve evliya-yı azîmeden dört-beş zâtın da vefat etmeleri cihetiyle ellialtı senedir icazetin zâhir alâmeti olan cübbeyi giymek, bir üstadın elini öpmek, üstadlığını kabûl etmek hakkımı, bu günlerde yüz senelik bir mesafede Hazret-i Mevlânâ Zülcenâheyn Hâlid Ziyaeddin kendi cübbesini pek garib bir tarzda bana giydirmek için gönderdiğini, bâzı emarelerle bana kanaat geldi. Ben de o mübarek yüz yaşında (Hâşiye) cübbeyi giyiyorum, Cenâb-ı Hakka şükrediyorum.
(Sikke-i Tasdik-i Gaybi - 167)

"Bitlis'te Şeyh Mehmed Emin Efendi Hazretlerinin yanına giderek, iki gün kadar dersinde bulundu.
Şeyh Mehmed Emin Efendi, kendisine kisve-i ilmiyeye girmesini teklif etti. "Tarihçe-i Hayat

Sirac

Well-known member
soru:tevhid ve ibâdetin esrârına ne nümûnedir?

Dualar, tevhid ve ibadetin esrarına nümunedir.

Tevhid ve
ibadette lâzım olduğu gibi, dua eden kimse de,

"Kalbinde dolaşan arzu ve isteklerini Cenab-ı Hak işitir" deyip Kadir olduğuna itikad etmelidir.

Bu itikad, Allah'ın herşeyi bilir ve herşeye kadir olduğunu istilzam eder.

Mesnevi-i Nuriye

Active member

Suâl:
Yağmurun yağma vakti neden gizlidir..?

Hem meselâ: Sair umûr-u lâzımeye muhalif olarak yağmurun evkat-ı nüzulü o kadar mütehavvildir ki, mugayyebat-ı hamsede dâhil olmuştur. Çünki vücudda en mühim mevki, hayat ve rahmetindir. Yağmur ise, menşe-i hayat ve mahz-ı rahmet olduğu için elbette o âb-ı hayat, o mâ-i rahmet, gaflet veren ve hicab olan yeknesak kaidesine girmeyecek, belki doğrudan doğruya Cenab-ı Mün'im-i Muhyî ve Rahman ve Rahîm olan Zât-ı Zülcelal perdesiz, elinde tutacak; tâ her vakit dua ve şükür kapılarını açık bırakacak.
(Sözler - 201)

Sirac

Well-known member
Mütenevvi esmâsının nakışlarını göstermek için seni

• hasta eder,

• müptelâ eder,

• eder,

• tok eder,

• susuz eder,
bu gibi ahvalde yuvarlatır.

Mahiyet-i hayatiyeyi kuvvetleştirmek ve cilve-i esmâsını göstermek için,

seni böyle çok tavırlarda gezdiriyor.
...

Hayat, harekâtla kemâlâtını bulur, beliyyat vasıtasıyla terakki eder.

12. Mektub

Sirac

Well-known member
suâl: Nazarları çeviren, kalbleri celbeden nedir?

sual:incizab ve cezbe ve cazibe kanunları neden kaynaklanır.

sual:mevti terhis tezkeresine çeviren nedir?

Suâl: Mü'minin işittiği nağamat neyden neş'et eder?

Sual:Fıtri vazifeler ve hilkat gayeleri ve hayat neticeleri nelerdir?

sual;Fani ömrümüzü baki bir ömre çevirme çaresi varmıdır varsa nedir?

sual:Ehl-i dünyanın ve maddi tarihin nazarıyla, nev-i beşerin hayat-ı içtimaiyesi noktasında bakılsa, görülüyor ki hayat-ı içtimaiye-i siyasi itibariyle beşer birkaç devir geçirmiş. Bu devirleri yazıp açıklar mısınız?

sual: ihlasın düsturları nelerdir ?

sual: En büyük hidayet nedir?

sual: Doğru yol nedir peki? Açıklar mısınız?

sual:Bu dünyadaki musibetler, çirkinlikler, kötülükler; Allahın rahmetine terstir bunu nasıl açıklarız.

Sual: Kimin meziyetiyle, neden iftihar edilmeli?

sual;hadsiz istidad-ı muhabbet insana niçin verilmiştir.

Suâl: Ezel ve ebed Sultânına dost ve halil olmak ne iledir?

sual;Bir insanın hadsiz emelleri ve elemleri varsa ne yapmalıdır.

Sual:Kur'an-ı Kerimin meziyetlerinden biri nedir?

sual;İnsan aleminde iki daire ve iki levha nedir?

Suâl: Mukadderât bazen nasıl vukua gelmez?

sual;İmamı rabbani bida olan yerlere girmeyiniz demiştir.Maksadı nedir?

Suâl: İhtiyat akçesi nedir? Nerde lâzımdır?

sual;Bize böyle nimet eden zat kabirde hiç bir şey olmamış gibi yatmamıza izin verirmi?
Nasıl anlarız işareti nedir?

Suâl: Yalnız olarak gidilen zulümât nedir? Kim, neden yalnız gider?

sual;Bu lezzetli dünyevi saadetten daha cazibedarı varmıdır varsa nerededir?

Suâl: İtibârî taksime ihtiyacı olmayanlar kimlerdir? Nedir bu taksimler?

sual;Cahil biri ile üzüm paylaşmak istermisiniz?

Suâl: Sahibine satılmadığında tavla kapıcılığına düşen nedir?

Sual : İçtihad kapısı açıktır. Fakat şu zamanda oraya girmeye engel olan altı mâni nedir ?

sual: Farklı mezheplerin varoluşundaki nedenler. Hakikat birden fazla olabilir mi?
Suâl: Seferberlikteki askerin harbi neye karşıdır..?

Suâl: Halık'ından intizam dersi alan mumdar nedir..?

sual: hangi remizde (ne denmiş ki)ehl-i dalaletin vekili, işitmemek için kulağını kapayıp kaçmağa mecburdur.

Suâl; Sahabe-i Kirâm'ın r.a.e. ekserisinin husûsiyetleri nelerdi..?

Sual;Deniliyor ki: Sahabeler Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ı gördüler, sonra iman ettiler. Biz ise görmeden iman ettik. Öyle ise, imanımız daha kavîdir. Hem, kuvvet-i imanımıza delalet eden rivayet var?

Suâl; Bâkiyâne sohbet, dâimâne saadet kiminledir..?

Soru:Neler meyelan-ı hayra kuvvet verir ve neler meyelan-ı şerri keseer, tecavüzatını kırar?

Suâl: Zulümâtı dağıtan "elektrik lâmbası" nedir..?

sual;Bir ağacın tesbihatını alemi mana da kim temsil eder.

Suâl: Akibeti, ferahla nefes almak olan şey nedir..?

Sual: Büyük Okyanustan fazla su nerede vardır?

Sual:Bir zerre, onun Yaratıcısına ne olamaz ?

sual:Risale-i Nur ve şakirdlerinin Kur'anın işaretine ve kutubların iltifatına mazhariyetinin sırrı nedir?

Sual: Dünyada en yüksek hakikat nedir ve neden ?

sual;dünya cihetinde hakaik-ı îmaniyenin neşrindeki vazifedar, makam sahibi olsa, daha iyi te'sir eder denilebilir.Gerçekten öylemidir?Yoksa buna maniler varmıdır varsa nelerdir?

Sual: İşte şu hakîkatin mânevî ve sermedî güneşi olan Kur'ân-ı Kerîm'in nur tecellîsine, bu asrımızda, mazhar olan nedir ve nasıl mazhar olmaktadır ?

sual:Risale-i nur şakirdleri her derde deva bir ilaç bulmuşlar bu ilaç nedir?

Sual:Mü'minin mü'mine en iyi duası nasıl olmalıdır?

Sual: Muhabbeti, düşmanlığa döndüren nedir..?

sual: Şu kitab-ı kebir-i kâinat, nasıl vücud ve vahdete dair bize ders veriyor.
fiil esma sıfat şuun ile risaleden açıklayınız

Sual:Kalbin nasıl bir kabiliyeti vardır ?

sual:Muhabbetin sebebi nedir?

Sual:Nâsihlerin nasihatlerinin şu zamanda tesirsiz kalmasının sebebi nedir ?

Sual:İnsan hasenata nasıl sahip olur.

Suâl: Bediüzzaman'ın r.a. tahsil hayatında, âlimlik alâmeti cübbeyi giymesini isteyen kimdir..?

sual:ziya, hava, su, toprak gibi kuvvetli ve şümullü dört anasır-ı maneviye nedir?

soru:tevhid ve ibâdetin esrârına ne nümûnedir?

Suâl: Yağmurun yağma vakti neden gizlidir..?

sual:İnsanlara bela gelmesi ve muzır şeylerin musallat olması niçindir.

Suâl: Mu'cize ne içindir..?

Bu başlıkta bugüne kadar sorulmuş suâllerin tümü..

Mükerrer suâl olmaması için derledik..