ALLAH dostlarindan inciler..Hikmet esintileri..

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Dünyaya düşkünlük

“Dünya sevgisi, âhirete hazırlanmaya engel olur! Kalb, dünyayı düşünmekle Allah’ı unutur. Beden, onu elde etmeye uğraşırken, ibadet yapamaz. Dünya ve ahret, doğu ile batı gibidir ki birine yaklaşan, öbüründen uzaklaşır. Bir kimse ibâdetini yapmaz, geçimini temin etmede Allah’ın emirlerini gözetmezse dünyaya düşkün demektir. Allah Teâlâ, herkesin kalbini böyle kimseden soğutur ve onu kimse sevmez!”

Erzurumlu İbrâhîm Hakkı kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Haset etmek

“Sakın ha! Allah’ın lütfuna mazhar olmuş ve senden üstün kılınmış birine haset etme! Bu yüzden, Allah’ın gazabına uğrayabilirsin! Çehren değişip kötü akıbetlere düşebilirsin! Âdem aleyhisselama hasedi yüzünden, secde emrine uymayan İblis, lanetlendi! Bunda, senin için bir ikaz vardır!

“Şöyle ki; Hakk’a davet eden gerçek bir Rehber gördüğün zaman, sakın O’nu kıskanma! O’na itaat etmekten de kaçınma. O’na uy! Böyle yapmazsan, sende mevcut olan ve razı olunan güzel sıfatların silinir! Gazaba neden olan kötü sıfatlara düşmene sebep olur. Bunun yanında, Ehl-i Sünnet itikadı üzere olan, yetişmiş ve yetiştirebilen bir Hidayet Rehberi’ne tâbî olduğun zaman; şeytanî suretini, melek suretine çevirir. İşte, asıl o zaman, gerçek kulluğun zirvesine doğru yükselmeğe başlarsın.”

İbn Vefa kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Sünnete uymak

“Kalbinde Allah korkusu olmasını ve sıddıkların halleriyle hâllenmesini isteyen; her işinde Sünnet-i Seniyye’ye sarılmalı, onu mutlaka yerine getirmeli ve helâl lokma yemelidir. İnsanın meleklik vasfından mahrum olmasının nedeni; haram yemesi ve Allah’ın mahlûkatına eziyet etmesidir!”

Hayât bin Kays El-Harrânî kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Tevekkül

Şeyh Hazretlerinin güzel bir kızı vardı. Kirman'ın vali ve büyükleri istediler. Üç gün mühlet aldı, mescid ve tekkeleri gezdi. Güzel namaz kılan birini beğendi. Ona:
— Evli misin?
— Hayır.
— Güzel bir kızla evlenmek ister misin? Yiğit:
— Bana kim kız verir! Üç gümüşten başka dünyalığım yok dedi. Şah:
— Üç akçenin birine ekmek, birine katık, birine güzel koku al, dedi ve kızını ona nikâhladı.

O gece zifaf oldu. Kız bir bardak üzerinde kuru ekmek parçası gördü.
— Bu nedir? Yiğit:
— Bu senin sabahki nasibin... Kız:
— Dünkü rızkı veren Allah, bugün vermez mi de yarına ekmek saklarsın. Babam bana yirmi senedir “Seni tevekkül ehli birine vereceğim” derdi. Meğer öyle birine vermiş ki, rızık için Allah'a itimat etmez, deyip evine gitmek istedi. Yiğit:
— Bu işin tevbesi nedir? Kız:
— Ya ekmek gider, ya ben, dedi. Yiğit, ekmeği bir fakire verdi.

Hayât bin Kays El-Harrânî kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Hikmet nerde bulunur?

Şakiki Belhi rahimehullah Hazretleri; “Nice üstada hizmet ettim. Ciltlerle kitap okudum. Hikmeti dört şeyde buldum:
1- Rızık için endişe etmeyip emin olmak,
2- Her işte ihlâsı muhafaza etmek,
3- Şeytanı düşman bilmek,
4- Ölümü yakın bilip tedbirli olmak.

Vaazlarında:
“Ey insanlar! Ölü iseniz kabre girin, deli iseniz tımarhaneye, çocuksanız mektebe gidin! Eğer kul iseniz, kulluk şartlarını yerine getirin” vecizesini söylerdi.

Namaz

Hatemi Esam rahimehullah, namazı şöyle tarif ederdi: “Önce abdest al. Dışını su ile içini tevbe ile arıt. Sonra mescide var. Kâbe'yi iki kaşın arasında, Azrâil aleyhisselamı arkanda, Cennet'i sağında, Cehennem'i solunda, Sırat'ı önünde farz et, gönlünü Hakk'a bağla, azametle tekbir al. Korku ile otur, heybetle Kur'an oku. Yalvarış hâlinde rükû eyle, zillet ile secde et, inleyerek Tahiyyat oku, melek ve müminlere selam ver. İnşaallah kabul olur.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Veyl kuyusu namaz kılmayanlar için!

“Hesap günü geldiğinde, bütün Peygamberler, velîler ve müslümanlar, namaz hususunda, sorguya çekileceklerdir. Bu görevi zamanında yapanlar kurtulacaklar; yapmayanlar, Veyl denilen ve azâbı çok şiddetli olan Cehennem kuyusuna atılacaklardır! Allah Teâlâ, Veyl kuyusunun namaz kılmayanlar için olduğunu beyân buyurmuştur!”

Hâce Osman Harûnî kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Bazen günah gafletten uyandırır

“Öyle zaman olur ki, Allah Teâlâ bir kulunu ibadetle meşgul eder. O ibadetler, o kulun azıtmasına sebep olur! Kibir ve ucuba kapılmasına yol açar! Öyle zaman olur ki, o kulunu bir günaha düşürür; o günah sebebiyle kul o kadar üzülür ki bu üzüntüsü o kimsenin hidayetine sebep olur. Haline bakıp gafletten uyanır. Tevbe ve istiğfar eder. Her iki durumda da atılgan olmamalıdır. Allah Teâlâ, cesaret ve atılganlıkla günah işleyip de “O beni affeder” diyen kullarını sevmez! Günahları küçük görmekten daha zararlı bir şey yoktur! Günahların küçüklüğünü değil; kimin koyduğu yasakları çiğnemek olduğunu düşünüp hayâ etmelidir!”

Abdullahi Ensarî kuddise sirruhu

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Kalp iki kısımdır:

Kalb-i hayvani ve Kalb-i insani.

Kalb-i hayvani bir et parçasıdır bu hayvanlarda da bulunur.

Kalb-i insani ise o et parçasının içinde bir nurdur.

Günahlardan dolayı o nur Arş-ı A’la’da dokuz bin yıllık mesafedeki bir ağaca yapışır.

Ancak kalp zikrullahla temizlendikren sonra yerine döner.

Gavs-ı Sânî Hz (k.s)

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Her ne olursa olsun, karşınıza her
ne güçlük çıkarsa çıksın, ilmi ve
onunla ameli asla terketmeyiniz.

Seyyid Emir Külal (k.s)

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Ulaşamadığına tevekkül,
ulaştığına rıza,
kaybettiğine sabır
gösteren kişi takva ehlindendir.

İmâm-ı GazâlÎ (r.a.)​

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Abdülhakim Hüseynî hazretlerine sordular:
Mürşid-i kâmil, müridine nasıl himmet eder?
Hazret şöyle cevap verdi:
– Ben Hazne’de iken kalbime vesvese
gelmiş ve “Artık Şah-ı Hazne’nin dergâhına
layık değilim..” diye düşünmeye başlamıştım.
Mürşidimden uzaklaşmak, dergâhtan ayrılıp gitmek istiyordum. Şah-ı Hazne camiye giderken yanına yaklaştım ve derdimi söyledim. Şah-ı Hazne bana şöyle dedi:

– Mürşidin himmeti, müridin çalışmasına bağlıdır.
– Peki, mürit nasıl çalışır, diye sordum. Bana şöyle dedi:
– Mürit, Rabbinin emirlerini yerine getirir ve yasaklarından kaçınırsa çalışmış olur.

Altın Silsile

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Hayatını Neye Adadın?

Gavs-ı Bilvanisî
Abdülhakim Hüseynî k.s. şöyle der: “

İhlâs,
Alemlerin Rabbi olan Allah’ın emir ve
hükümlerini sadece onun rızası için yapmak
, bütün gücünü bunun için sarfetmektir.
İhlâs, ilahî emirlere sebat göstermenin
özüdür. İnsan kıymet verdiği ve düşündüğü şeye göre kıymet kazanır. Hayatını şöhret ve şehvete adayan kişinin sonu hiç kuşkusuz hüsrandır.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Gavs-ı ********* (ks.) hatmedeki sır ve şeref
ile iligli bir sohbetinde şöyle buyuruyor;
“İnsanlar, bir araya gelip hatme/zikir
yapmanın faziletini bilselerdi, hasta
ya da sakat olsalardı bile yinede sürünerek
hatmeye gelirlerdi. Çünkü hatmenin
manevi reisi Resul-i Ekrem Efendimizdir(s.a.v).O bir meclise manen şeref buyurur ve oradakilerin dileklerini Allah Teala’ya ulaştırır.Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) ilahi huzura arz ettiği geri çevirilir mi?”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Kalbin edebi sükûttur. Susan kurtulur.
Güzellik dilin altında gizlidir. Sükût, incelik,
edep ve zerafet insanı her gittiği yerde
sultan yapar. Diyorsun ki! Aşık oldum,"Yalan"
Aşk ile yanmadan gelme kapıma Diyorsun ki:
Yanıyorum, tamam ama"kül" olmadan gelme
kapıma...

(Hz. Mevlana)​

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
Hz. Lokman:
“Ey oğul!

Dünya derin bir denizdir, pek çok insan onda boğuldu.
-Gemin takva
-Yükün iman,
-Halin tevekkül olsun.

Umulur ki kurtulursun. ..!

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi

Hakkın karşına çıkardığı değişimlere
direnmek yerine,
teslim ol.

Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın.
''düzenim bozulur,hayatım allt üst olur''
diye endişe etme.

Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden iyi olmayacağını??

(TEBİRİZLİ ŞEMS )

pendüender

Well-known member
İranlı şairin biri şöyle demiş;Aşka uçarsan kanatların yanar.
Bunu okuyan Mevlana ise;şöyle karşılık vermiş;
Aşka uçmazsan kanat dediğin neye yarar?..

pendüender

Well-known member
Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- buyurur:

“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Kusurları bağışlamayan kimsenin, kendisi de bağışlanmaz. Affetmeyen kişi affolunmaz...” (Buhârî, el-Edebü’l-Müfred, s. 415, no: 371)

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
-

Cüneyd Bağdâdî kuddise sirruh buyurdular:
-Tevbenin üç mânâsı ve merhalesi vardır:
İlk olarak peşimânlık duymak, ikinci olarak yapılan kötü işi tekrar etmemeye azmetmek. Üçüncü olarak da yapılan haksızlıkları (kul haklarını) helâl etdirib husûmetden arınmaktır.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
-

Yahya İbni Muaz kuddise sirruh buyurmuşdur ki:
-Samimi bir tevbenin alâmeti üçdür:
Oruç tutmak için az yemek.
Namaz kılmak için az uyumak.
Hak Teâlâ'yı zikretmek için az konuşmak.