ALLAH dostlarindan inciler..Hikmet esintileri..

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Cafer-i Sadık k.s. Hazretleri buyurdu ki:

“Beş çeşit insanla arkadaşlık yapmaktan sakının.

1-Yalancıyla,
2-Arkadaşlık yaptığını küçük düşüren ahmak ve anlayışsız kişiyle,
3-Cimriyle,
4-Kendisine ihtiyacın olduğunda seni mahcup edecek mürüvvetsiz kimseyle,
5-Seni bir lokmaya satacak huyu bozuk kimseyle.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

İmam-ı Gazalî Hazretlerinin buyurduğu gibi, dinimizi bize ulaştıran Ashab-ı Kiram Hazretleridir. Onların bazı hallerini hoşa gitmeyecek şekilde mübalağalı bir tarzda anlatmak haramdır.
Onlardan sadece birini kötülemek dahi insanın kendine vereceği en büyük zararlardandır. Hem böyle bir davranış, Allah Teâlânın onlardan razı olduğunu bildirdiği ayetlere inanmamak manasına gelir. Ashab-ı Kiramın hepsi de adil, salih, evliya ve müçtehittirler.

Bu güzide topluluk, pek çok ayet ve hadisle methedilerek üstünlüklerine işaret edilmiştir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

Aman ashabım hakkında söz söylemekten sakının; aman sakının. Asla benden sonra onları hedef almayın. Onları seven beni sevdiği için sever; onlara buğz eden, bana buğz ettiği için buğz eder. Onlara eziyet veren bana eziyet vermiş, bana eziyet verense Allaha eziyet etmiş sayılır. Allah’a eziyet vereni de, Allah hemen cezalandırır.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Cüneyd-i Bağdadî Hazretleri tevekkülü: “Kalbin, her durumda Allah Teâlâ’ya itimat etmesi, güven duyması” olarak tanımlamıştır.
İbrahim Havvas Hazretleri demiştir ki; “Tevekkül, Allah Teâlâ’dan başka hiç kimseden korkmamak, onlara umut bağlamamaktır.”
Şakîk b. İbrahim ise; “Allah Tealâ’nın vaat ettiklerine karşı kalbin tam anlamıyla inanıp mutmain olması..” diye nitelemiştir.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

İkinci bin yılın yenileyicisi İmam-ı Rabbanî k.s. hazretleri, Ashab-ı Kiram hakkında ihtilafa düşen ve yer yer ağır sözler edenleri şöyle uyarmaktadır:
“Ashab-ı Kiram arasında geçmiş olan çekişmeleri ve savaşları güzel yönlere hamletmek ve yormak gerekir. Bunlarla ilgili nefsimize uymaktan ve taraf tutarak konuşmaktan çekinmek lazımdır. Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat âlimlerinin de ifade ettiği gibi sahabiler arasındaki ihtilaflar içtihada ve yorum farklılığına dayanmakta olup, şahsi istek ve arzuları için ortaya çıkmış değildir.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Âlimler ve veliler verânın sadece ilim, takva ve zikirle ilişkisini belirtmemiş, bunun yanında bunların hangi sırayla elde edileceğini de göstermiştir. Bu konuda ikinci bin yıllın müceddidi İmam Rabbanî k.s. hazretleri şöyle demiştir:
“Akıllı kimselere ilk gereken Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat yoluna uygun bir şekilde akaid öğrenmek ve inancını düzeltmektir. Bundan sonra fıkıh hükümlerini öğrenmek gerekir. Farz, vacip, helal, haram, sünnet, mendup, şüpheli ve mekruh olan şeyleri bilip gereğince amel etmelidir. İtikad ve amele dair iki kanat elde edildikten sonra da Hak Teâlâ’nın yardımıyla, bütün vakitleri zikirle geçirmeye gayret etmelidir.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
,

Yahya b. Muaz k.s. demiştir ki:
“Verâ iki şekilde olur: Biri bedende olur. Bu, kulun sadece Allah’ın rızasına uygun olan amelleri yapmasıdır.
Diğeri ise, kalble olur. Bu da, kalbe yüce Allah’tan başka kimsenin girmemesidir.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
-

Dinin bize gündelik hayatımızda lazım olan farz-ı ayın kısmını tamamlamadan farz-ı kifaye kısmına geçilmez. İmam-ı Gazalî r.a., dinin temel bilgilerini öğrenip uygulamadan tefsir, fıkıh, kelam gibi farz-ı kifaye ilimlere yönelip bunların önceliğini savunanları, “İnsanları çıplak namaz kılmaktan kurtarmaya çalışıyorum” diyerek kumaş dokuyan fakat kendisi namaz kılmayan bir dokumacıya benzetir.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

İmam-ı Süyûtî r.a., sahabeden herhangi birinin Kur’an-ı Kerim’den on ayet ezberleyince, manalarını iyice anlamadan ve orada istenilen şeyleri kendinde tatbik etmeden diğerlerine geçmediğini yazar.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Erzurumlu İbrahim Hakkı k.s. hazretlerinin mürşidi İsmail Fakirullah k.s. ona şu şekilde tavsiyelerde bulunur:
Molla İbrahim! Allah Teâlâ’yı bulan, O’nun azabından kurtulur.
İbrahim! Her şey Allah’tandır ve her şey O’nun içindir.
Allah Teâlâ’yı seven kimse, Kur’an-ı Kerim okumayı sever ve onunla amel eder. Kur’an-ı Kerim’i okumak insan ruhunun gıdasıdır.
İbrahim! Allah Teâlâ’yı seven, habibi Hz. Muhammed’e s.a.v.’e tabi olur, O’nun sünneti ile amel eder ve O’nu sever. Allah Rasulünü seven O’na çokça salavat getirir ve O’nun hadislerini okur.
İbrahim! Dünya çocuk oyuncağıdır, hayalden ibarettir, noksandır, boş bir rüyadır. Allah ise bakidir.
İbrahim! Yemeyi ve içmeyi Allah için azaltmak sıhhat ve rahatlıktır. Uykuyu azaltmak ise huzur verir.
Susmak, gereksiz yere konuşmamak, açık bir hikmet ve güzel bir haslettir.
Molla İbrahim! Sabrın başı çok acı, sonu bal gibi tatlıdır.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Yunus İbn Abdullah rh. a. demiş ki:
Üç adamdan üç söz işittim, artık Kur’an hariç, başka bir söz işitmesem gam yemem.

Murik el-İclî’nin şöyle dediğini işittim: “ Memnunken pişman olacağım bir şeyi kızdığım zaman söylemedim.

Muhammed ibn Sirin’den şunu işittim: “Hiç kimseyi hiçbir şeyden dolayı kıskanmadım. Zira kıskanma ya din veya dünya için olur. Eğer Allah bir adama hayır vermişse neden onu kıskanayım. Dünyaya gelince, dünya da zaten kıskanmaya değmez.”

Hasan ibn Ebu Seyhan’dan da şunu iştim:

“Takvadan kolay bir şey yoktur.” “Nasıl olur?” dendi. “Hangi şey sana şüpheli gelirse onu bırak, (işte takva budur.)” dedi.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Kâsım ibn Osman el-Hîrî k.s.’nin etrafındakilerden birine şöyle dediği anlatılır:
Size beş şey tavsiye ederim: Zulme uğrarsanız zulmetmeyin. Övülerseniz sevinmeyin. Yerilirseniz sızlanmayın. Yalanlanırsanız kızmayın. Size hıyanet yapılırsa siz hıyanet yapmayın!

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Abdullah ibn Mübarek k.s. şöyle dedi: “Edebi küçümseyen, sünnetlerden mahrum kalmakla cezalandırılır. Sünnetleri küçümseyen tevhidden mahrum kalmakla cezalandırılır.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Cennetle müjdelenen on sahabiden biri olan Zübeyr b. Avvam r.a. şöyle der:
“Kötü amellerinizi gizlediğiniz gibi salih amellerinizi de gizleyin.”