ALLAH dostlarindan inciler..Hikmet esintileri..

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

İmam Rabbanî k.s. şöyle buyuruyor:“Allah-ü Teâlâ, hiçbir zaman kullarına kaldırmaya güç yetiremeyecekleri büyük bir kaya parçasını kaldırmalarını emretmemiş. Kullarına kıyam, kıraat, rükû ve secdeden oluşan ve gayet kolay olan namazı emir buyurmuş. Emir buyurduğu ibadetlerin hepsi de çok kolaydır. Oruç da aynı şekilde pek kolaydır. Zekat da son derece kolaydır. Allah, zengin olan kullarına mallarının hepsini veya yarısını vermelerini emretmemiş, sadece kırkta birini vermelerini yeterli görmüştür.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Fudayl bin İyad hazretleri, bir gün yolda giderken insanların neşe ve sevinç içinde olduklarını görünce:
“Nice neşeli ve sevinçli kimseler vardır ki, onlara nasip olacak kefenlikler dokunup satışa çıkarılmıştır bile” buyurmuştur.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Tabiûn büyüklerinden Hasan el-Basrî r.a. şöyle der: “İlimden bir bölüm öğrenip onu bir müslümana öğretmem bana bütün dünyanın benim olup, onu Allah Teâlâ’nın yolunda harcamamdan daha sevimlidir.”Nevevi

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Zünnun Mısrî hazretleri, tevekkül sahibi kimsede bulunması gereken üç özelliği sayarken bunlardan birinin de, kalpteki dünyevî alakaları azaltmak olduğunu söylemiştir. Diğer ikisi ise mahlûkata yaranma alışkanlığını terk etmek ve bedeli ne olursa olsun her zaman doğruyu söylemektir. (Hilyetu’l-Evliyâ)

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

İmam Şafiî hazretlerine duyduğu en güzel sözün hangisi olduğunu sordular. Şöyle buyurdu: “Vakit kılıçtır. Sen onu kesmezsen o seni keser.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Bir gün Ebu Ali Dekkak Hazretleri’ne biri gelip şeytanın vesvesesinden şikâyet eder. Üstad ona şu tavsiyede bulunur:
“Kalbinden dünya ağacının sevgisini kökünden söküp at ki üzerine kuş konmasın. Zira bu ağaçta şeytanın yuvası bulundukça, kuşları daima gelip oraya konarlar.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Hatem-i Esam rh.a. şöyle der:
Nefsimin istekleri ayak bağım, ilmim silahım, günahım hüsranım, şeytan ise düşmanımdır. Bu sebeple nefsimin arzularına aykırı davranır, ona tâbi olmam.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Malik b. Dinar hazretleri şöyle der:
“Kuşkusuz beden hastalandığı vakit yeme içme ve uyku ona rahatlık vermez. Aynı şekilde kalp de dünyaya bağlandığı zaman, yapılan vaaz ve nasihatler ona fayda vermez.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Yahya b. Muaz rh. a. şöyle der:
Her kim Allah-ü Teâlâ’ya kulluk, hizmet etmekle mutlu olursa, bütün varlıklar da ona hizmet etmekten mutluluk duyar. Kimin de gönlü Allah ile huzur bulur, mutlu olursa, onu gören herkesin gözü ona bakmakla mutlu olur.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Rivayet edilir ki Rabia Adeviyye’nin huzurunda bir topluluk dünyayı kötülemiş ve Rabia’da şöyle demiş: “İnsan bir şeyi severse onu çok anar.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
,

Gavs-ı Bilvanisî Abdulhakim Hüseynî k.s. şöyle der:“İhlâs, âlemleri Rabbi olan Allah’ın emir ve hükümlerini sadece onun rızası için yapmak bütün gücünü bunun için sarf etmektir. İhlâs, ilahî emirlere sebat göstermenin özüdür.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Allah dostlarından Maruf-i Kerhî k.s. hazretleri cömert insanı şöyle tarif etmiştir.
“Cömertin alameti üçtür: Allah’ın emrine uyarak verir, istemeden verir ve minnetsiz şefkat gösterir.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Evliyanın büyüklerinden İbrahim Ethem k.s. hazretleri şöyle buyurmuştur:
“İnsan, şu üç perdeyi gönlünden gideremeyince, ilahi saadet kapısı ona açılmaz:
Birincisi; bu dünyayı bir ucundan diğer ucuna mülküne verseler sevinmesin. Eğer sevinirse hırs sahibidir. Hırs sahibi dilekten mahrumdur.
İkincisi; dünyayı karşılıksız eline verseler, sonra da geri alsalar üzülmesin, kaygılanmasın.
Üçüncüsü; bir kimse onu övünce sevinmesin ve yine bir kimse ona sövünce üzülmesin.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Hz. İbrahim a.s.’a inen sahifelerde şöyle buyurulduğu nakledilmiştir:

“Ey dünya! Senin yapmacık süslerin iyiler (ebrar) katında hiçbir kıymet ifade etmez. Zira ben onların gönüllerine sana husumeti ve senden yüz çevirmeyi yerleştirdim. Senden daha düşük bir şey yaratmadım. Senin her varlığın hakirdir ve yok olmaya mahkûmdur.

Seni daha ilk yarattığım zaman kimse için devamlı olmamanı ve kimsenin sende daimî kalıcı olmamasını takdir ettim.

İçlerinden bana iman eden, beni tasdik eden ve istikamet üzere bulunan salihlere müjdeler olsun. Onlara tekrar tekrar müjdeler olsun ki, mezarlarından kalkıp bölük bölük bana gelecekleri zaman onların mükâfatları, önlerinde parlayan nurları ve kendilerini kuşatan meleklerle beraber benden umdukları rahmete ulaşmalarıdır.” (İbn Ebi’d-Dünyâ, Zemmu’d-Dünyâ, 63.)

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Abdülkadir Geylani k.s. Hazretleri “Dünyayı elinde kıl, kalbinde kılma" buyurmuştur.
Arifler ise “Elimizde bol eyle, kalbimizde yok eyle" diye dua etmişlerdir.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Mevlana Halid Bağdâdî Hazretleri, “Dinin kuvvet bulması için dünyayı da isterim” derken, müslümanın çalışması gerektiğini ulvi bir gayeye bağlayarak bize sunar.