Her Gün Bir Hadis

topraktoprak

Well-known member
Ebû Nech Irbâd b. Sâriye (RA)'dan:
Demiştir ki, Resûlullah (SAV) (bir gün) bize öyle bir va'zda bulundu ki, (dinleyenlerin) gönülleri titredi. Gözleri yaşardı. Dedik ki:
- "Ya Resûla'llâh, bu, vedâ' edip gidecek kimsenin va'zına benziyor. (Bâri) bize bâzı vesâyâda bulun."
Cevâben buyurdu ki:
" Size Allâh'a karşı ittikâyı ve üzerinize emir olan bir kimse abd(-i Habeşi) de olsa, sözünü dinleyip ona itâat etmeyi vasiyet ederim. Bir de içinizden yaşayan olursa, bir çok ihtilâflar görecektir. İşte böyle zamanlarda benim sünnetime ve hidâyet üzere olan Hulefâ-yı Râşidin'in sünnetine yapışınız. Sünnete dört el ile sarılınız. Ve muhaddesât-ı umûrdan sakınınız. Zirâ her bid'at dalâletdir. "
(Bu hadis -i şerifi, Ebû Davut ile Tirmizi rivâyet etmişlerdir. Tirmizi hadisi "hasen, sahih" kaydı ile tasnif eylemiştir.) :037:

topraktoprak

Well-known member
Enes İbnu Malik radıyallahu anhüma anlatıyor:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Himmet yönüyle insanların en yücesi hem dünya hem de ahiret işine himmet gösteren mü'mindir." :037:

nimet06

Well-known member
Biri sana dil uzatır ve sende olmayan bir kusurla seni ayıplarsa, sen sakın onu onda olan kusurla dahi ayıplama. Onu, günahı kendisine, sevabı sana ait olduğu halde terket. Kimseye de asla sövme
Hadis (Müslim). Allah, niyeti “önce ahiret” olana dünyayı da verir. Ama niyeti “sadece dünya” olana, ahireti vermez.
Hadis (İbn-i Mübarek).

topraktoprak

Well-known member
Kim ki Arefe Günü dilini, kulağını ve gözünü haramdan korursa, iki arefe arasındaki küçük günahları bağışlanır.
Hz. Muhammed (asm)
(Camiü's-Sağir):037:

topraktoprak

Well-known member
Kişinin Allah'ın kendisine verdiği nimeti dile getirmesi şükürdür. Bunu yapmaması ise nankörlüktür.
Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez.
Cemaat bereket, ayrılık ise azaptır.

Hz. Muhammed (asm)

(Beyhaki Şi'bü'l-İman:037:

topraktoprak

Well-known member
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Kim bir mü'minin dünyevi kederlerinden birini giderirse, allah da onun Kıyamet günü kederlerinden birini giderir. Kim bir fakire kolaylık gösterirse, Allah da ona dünyada ve ahirette kolaylık gösterir. Kim bir müslümanı örterse, allah da onu dünya ve ahirette örter. Kişi kardeşinin yardımında olduğu müddetçe, Allah da onun yardımındadır. Kim ilim aramak düşüncesiyle bir yola düşerse, Allah onun cennete olan yolunu kolaylaştırır. Bir grup, Allah'ın kitabını okumak ve aralarında tedris etmek (öğretmek) üzere Allah'ın evlerinden birinde toplanırsa, üzerlerine mutlaka sekine iner ve onları rahmet kaplar, melekler onları sarar. Allah da onları yanında bulunan mukarreb meleklere anar. Bir kimseyi ameli yavaşlatırsa, nesebi hızlandıramaz."
Müslim, Zikr 38, (2699); Ebu Davud, Edeb 68, (4946); :037:

topraktoprak

Well-known member
Duyduğu sıkıntı verici sözlere karşı Allah'tan daha sabırlı hiç kimse yoktur.

İnsanlar O'na evlat isnad ediyorlar, O'na ortak koşuyorlar da O buna rağmen onlara afiyet veriyor ve onları rızıklandırıyor.

Hz. Muhammed (asm)

(Buhari, Tevhid:3):037:

topraktoprak

Well-known member
Ebu Sa'îd (radıyallahu anh) hazretleri aktarıyor:
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: "Kim: 'Rab olarak Allah'ı (c.c), din olarak İslâm'ı, Resûl olarak Hz. Muhammed'i (sav) seçtim (ve onlardan memnun kaldım)' derse cennet ona vâcip olur".
Ebu Dâvud, Salât 361, (1529).:037:

genc_kalem

Okumak,Yaþamaktýr
Resulüllah(S.A.V) bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:

Kabrin sıkması, affedilmeyip üzerinde kalan günahları sebebiyle her mü'min için kefarettir. Zekeriya oğlu Yahya (a.s) var ya, onu kabrin sıkması, yediği bir arpa sebebiyle olmuştur.
Ravi: Hz. Muaz (r.a.)

topraktoprak

Well-known member
Enes'den (ra) rivayetle:

Resulullah (sav)'ı bir şey üzecek olsa şu duayı okurdu:

"Ya Hayyu ya Kayyum, bi-rahmetike estağisu. (Ey diri olan, ey Kayyum olan Rabbim, rahmetin adına yardımım talep ediyorum)."

Ve keza şöyle derdi: "Elizzu bi-ya-ze'l-celali ve'l-ikram." (Ya ze'l-celali ve'l-ikram)'ı devamlı söyleyin!

Kütübü Sitte:037:

topraktoprak

Well-known member
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Rabbim bana dokuz şey emretti:

- Gizli halde de aleni halde de Allah'tan korkmamı,
- Öfke ve rıza halinde de adâletli söz söylememi,
- Fakirlikte de zenginlikte de iktisad yapmamı,
- Benden kopana da sıla-ı rahm yapmamı,
- Beni mahrum edene de vermemi,
- Bana zulmedeni affetmemi,
- Susma halimin tefekkür olmasını,
- Konuşma halimin zikir olmasını,
- Bakışımın da ibret olmasını,
- Ma'rufu (doğru ve güzel olanı) emretmemi." :037:

zerrat

Well-known member
selman-ı farisi’den:

“allah tealanın 100 rahmeti vardır. Ondan (yeryüzüne indirdiği) bir rahmet ile canlılar birbirlerine acırlar. Doksan dokuz rahmeti ise kıyamet günü içindir.”

(müslim - 2702)

bir diğer rivayet şöyledir:

“allah teala gökleri ve yerleri yarattığında 100 rahmeti vardı. Her bir rahmet, gökle yer arasına dolduracak genişliktedir. Yüz rahmetin birini yeryüzüne indirdi. Bu rahmet sebebiyle (işte) anne yavrusuna şefkat gösterir. Vahşi hayvanlar ve kuşlar birbirlerini severler. Kıyamet günü olunca, allah rahmetini kemale erdirecektir. (diğer 99 rahmetini de kulları için indirecektir)”

allahu ekber !

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Kulağını eğlenceden uzak tutanlar

Kulağını eğlenceden uzak tutanlar

Muhammedi İbnu'l-Münkedir naklediyor:
Resülullah (âleyhissâlâtu vesselâm) buyurdular ki: Bana ulaştığına göre, Allah Teala Hazretleri Kıyamet günü şöyle seslenecektir: "Kulaklarını eğlence ve şeytan çalgısından uzak tutanlar neredeler? Onları misk bahçelerine dahil edin!" Sonra Melaike aleyhimüssalatü vesselam'a seslenecek: "Onlara benim takdirlerimi duyurun ve haber verin ki, kendilerine artık ne korku var, ne de üzüntü!"
Kütübü Sitte, Hadis No: 4332