molla_zehra
Well-known member
o bölümü izledim bende ve kız gibi yerdim herhalde.hz.ammar'ın yaşadığı olayı düşünerek yerdim.
ama yinede rabbim yedirtmesin
ama yinede rabbim yedirtmesin
tarihci kardeş size bu konuda asla katılmıyorum.nasıl ki istemeden hoşumuza gtmeden yaptığımız katlanmak zorunda olduğumuz bişey yapmakla zorunlu olduğumuzda dahi hoşumuza gtmiyor sadece zorundalıktan yapıyorsak ,ayen öyle de hoşumuza gidebilecek birşeyi yapmamamız gerekiyor ve zorunlulukla yapma durumundaysak(içki,haram et v.b) bundanda yasaklığı nedeniye zevk almamayı öğrenmeliyiz.yani mecbur olduğunuz ve sürekli yaptığınız bişeye nasıl zevk almıyorsanız ondan da almamalısınız.zaten istemeden bişeyden zevk almal gibi bişi de olamaz.
bence bu fiziksel diil psikolojik bir durum yani sobaya elini dokundurduğunda bilinç altıyla yanmama emrini verirsen ki konsantre diye bişi var yanmazsın hadi olumsuz bi durumda bunu çok fazla örnek göstermeyelim çünkü bu kolay değildir ama olumlu birşeyde yani zevk alma konusunda tamamen psikoloji vardr.yani bi insana şekeri verseniz ve zorla verseniz istemeden emse sırf bu yüzden ondan tat almaz.deneyin isterseniz.mesela canınızın sıkkın olduğu bi zamnda etfaınızdakilerin güldükleri size komik gelmez,annenzin her zamn beğenerek yediğiniz yemekleri de size güzel gelmez tat almazsınız ondan vs vs.... yani zevk konusu tamamen bilinç meselesidir.ve bir haramı zorla yapmak da asla haramı bilen bi insana zevk vermez.
islam hukukun da azimet ve ruhsat vardır yani kesin ve genel hükümlere azimet denir ve bunlara herkes uymak zorundadır,ruhsat ise asıl hüküm değildir,asıl hükmü yerine getrmek imkansız olduğunda ikinci derece de gecerli olan hükümdr ki azimet haram kılınan bişeyse bu konuda ruhsat olsa dahi onun haramlığını ortadan kaldırmaz.yani zaruret ya da güçlük durumunda ruhsata uyulabilir,yapılanın haramlığı devam ederken yapılan şey diyebiliriz.
Darda kalanın murdar hayvan ve benzeri şeylerden yiyebileceği miktar kendisini ölümden kurtaracak ve hayatını sürdürecek kadar olan miktardır. Bu konuda görüş birliği vardır. Ancak doyma konusunda Hanefiler doyuncaya kadar yiyemez, çünkü zarûret sebebiyle helâl kılınan, zarûreti gideren miktardır, daha fazlası değildir, demişlerdir.
"bi insana şeker verseniz ve zorla verseniz istemeden emse sırf bu yüzden tat almaz.deneyin isterseniz." bu dediğine gercekten inanıyorsan elini sobaya değdir, bi sen dene bakalım, sonucu da bize bildir.
soba örneğinin basit olmadığını belirtmiştim zaten.ayrıca verdiğim şeker örneğini nede sobada uygulatıyorsunuz onu kavrayamadım.şeker örneğinde kararlıyım çikolataya bayılırım normalde ama canım istemiyor da baskaları tarafından zorlandığım için yiyorsam bırakın lezzeti midem bulanır ondan.
neyse size göre cümlelerle oynayınca madem hem fikiriz o zamn no proplem
fikrinize saygı duymalıyım ki duyuyorum![]()
Araştırmalara göre en lezzetli et insan etiymiş kardeş,afiyetle yerdin![]()
merak ettim şimdi bu araştırmayı nasıl yapmışlar acaba...![]()
Sosyoliji dersinde bi donem boyunca bunu islemistik ebrar,onu bende biliyorum yahu...
bende dehşete düşmüştüm nerde yaşıyoruz nooluyo diye..![]()