sizce kızlarımız okumalı mı?

Evet özellikle bu asýr ve bu sistemde kýzlar okumalýmý?

• EVET OKUMALI

Kullanılan: 0 0.0%
  • OKUMAMALI

• ÞARTLAR DEÐÝÞÝRSE OKUMALI

• ÞARTLARI DEÐÝÞTÝRMEK ÝÇÝN OKUMALI

• Kullanılan toplam oy
    0
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ebrar172

Talebe
yorum larımızıda yazmamımızı rica ettiğiniz için yazıyorum şualar yoksa sadece oylamakla yetinecektim çünki insanlara bunu anlatmak çok zor oluyor bazen..cevabıma gelince evet okumalı dedim her zaman fikrim aynıydı ve halada değişmedi okumamalıdır bu sistemde okula gidilmez sistem şöyle sistem böyle diyenleri zaten hiç anlayamadım iyide kardeşler sistem siz herşeyden vazgeçip onların ekmeğine yağ sürerseniz nasıl değişir hem çocuklarımız bizim çektiklerini çekmesin diyoruz hemde mşlh sistem böyle okumayalım, devletin şekli uygun değil cumaya gitmeyelim.. merak ettiğim şu bu kafayı kuma gömme durumu daha nereye kadar gidecek ve böylesine bir tavırla nereye varılacak eger siz ilk inen ayet OKU iken sistem bize uygun değil okuma diyebiliyorsanız sizi biraz tefekküre davet ediyorum...bu yazdıklarım okunmamalı diyen şahsiyetleredir lütfen böyle düşünmeyenler üzerlerine alınmasın...kaçmak sorunları halletmez aksine sorunları bir kar topu gibi büyütür ve birğün biz o kartopu bize çarpıp yere serdiğinde neyi yanlış yaptık demeyelim...zaten başımıza ne geliyorsa okumamaktandır ben öyle şahıslar ve inanışlar bilirimki değil kızalrını erkek çocuklarını dahi okutmuyorlar ve evlerinde kadınlar KUR'AN ve ilmihalden başka birşey okuyamıyorlar tabiki KUR'AN bizim en temel ve en mukaddes varlığımız fakat bir kız veya bir erkek dünyadaki herşeyden bihaber ilim ve bilimi özünde birleştirerek sindirmezse benliğinde daha sonra kalkıpta sistem öyleydi böyleydi demesin Allah Aşkına suya sabuna dokunmadan herşeyi elde edemezsiniz ...üzgünüm ama size kötü bir haber mücadele etmediğiniz müddetçe bu sistem böyle devam eder vesselam...

katremisal

Active member
yunustsc ' Alıntı:
BEN "OKUMALI" SEÇTİM. PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.S) KADIN HAKLARI ÜZERİNDE ÇOK DURMUŞTUR. ONLARINDA
HAKLARINI SAVUNA BİLMEK İÇİN İLİM, BİLİM GEREKİR. EE BOSUNA DEMEMİŞ YUNUS EMRE ;

İlim ilim bilmektir,
İlim kendini bilmektir,
Sen kendini bilmezsin,
Ya nice okumaktır

kardeşim okumakla ilmin ne alakası var orda kast edilen ilim fen ilmi değilki kuran islam iman ilmi yoksa okumayanlara hakaret olmasın şimdi...niceokumamış ama okuyanların onları ağzı açık dinlediği kardeşlerimiz var..

Merih

Well-known member
Cebrail (a.s) hira mağarasında peygamber efendimiz (s.a.v) e söylediği ilk cümle "OKU" dur buda dinimizin ilme verdiği değeri ortaya koyar bu mantıktan yola çıkarak islami olarakda fen ilmi olarakda okutulmalıdır.

katremisal

Active member
merih kardeşim;arab belağatını bilsen ne demek istediğimi anlardın bi defa orda söylenen ıkra kelimesi yani oku burda zaten ilmi belağata göre ne okunması gerektiği irab kaidesine uygun bi şekilde açıkca ifade edilmiş.ilmi fen değil iman ilmi insanı insan eder ben okumasınlar demiyorum ama bu şartlarda okunmaz caiz değil dininden taviz veren ne yapsa neticede muvaffak olamaz

T

Tarihci19

Misafir
ebrar iyi açıklamış ama ben de bi şeyler ekleyim.. eklemeden evvel bir örnek vereyim övünüp iftihar ettiğimiz ecdadımız Osmanlı dan..

Osmanlı da devlet, yeryüzüne Allah ın kelamını yaymak ve bu ahkamla insanları yönetmek için vardır. Bu gaye ve yüce dava için her engeli aşarlar, bunu

engelleyebilecek her ne olursa olsun onu ortadan kaldırırlar ve kaldırmışlardıda. Bu engel bir haçlı ordusu veya bir isyancı vali veya bir eşkiya sürüsü

veyahut da bir şehzade olabilirdi.. bu engellerin hepsini kılıcla ortadan kaldırmışlardı. şimdi burda dikaktinizi çekmek istediğim şey şehzadelerin yani

kardeşlerin katli.. Ordu ile savaşılır, haktır, halka zulmeden eşkıya ile savaşılır, haktır, isyan eden vali ile savaşılır bu da haktır.. peki sorarım size kardeş

neden katledilir? bu kardeşte müslüman değil midir? şimdi bu soruları burda askıda bırakıp bi olayı hatırlayalım olaydan sonra bu sorulara cevap verelim.

Malumdurki cem olayını bilirsiniz.. Fatih in oğullarından biridir Cem, diğeri de Bayezid. Fatih in vefatıyla Bayezid tahta çıkmış ve padişah olmuştur. kardeşi cem ise bunu kabul etmeyip onunla savaşa girmiştir, anadoluda yapılan bu ilk savaşta kimler birbirine kılıç çekmişti? her iki tarafta müslüman olan Osmanlı askerleri.. ve bu savaşta cem geri kaçtı.. bayezid ona vazgecmesini söledi ama cem saltanat davasından vazgecmedi ve tekrar konyada savaşa girdiler ve yine akan kan müslüman kanı oldu. tekrar cem geri çekildi,, bayezid onun Kudus te oturmasını istedi ve senede hayli yüklü bir para vereceğini söledi ama cem bunu da kabul etmedi ve bu seferde rodos şövalyeleriyle anlaşarak rodos a gecti, gectiği gibi pişman da oldu ama bu pişmanlık yaptığı bu devasa hatayı telafi etmiyordu. cem in rodos a ve ordanda papalığın eline gecmesi çok büyük bir diplomasiye yol açtı, Osmanlı nın avrupaya olan tüm seferleri durdu(tek istisnası boğdan seferidir) papalığın ve haçlı zihniyetinin eli Osmanlıya karşı güclenmiş oldu.

Şimdi bu olay neticesinde defalarca müslüman kanı akmış oldu hemde yine müslüman eliyle.. Avrupaya yapılan seferler yani cihad yani ilayı kelimetullah durdu.. bunun maddi getirileri olamadğı gibi manevi getirileri, İslam dininin yayılması ve insanların islamla şereflendirilmesi ve Allah ın kanunuyla yönetilmesi durmuş oldu, yani yukarda yazmış olduğumuz devletin var olma sebebi ortadan kalkmış oldu. işte bunlara bir kişi sebeb olmuştu. bu engeli bir kişi çıkarmıştı ve bu engel kaldırılmalıydı ve öyle bir sistemle kaldırılmalıydıki bir daha devlet böyle bir engelle karşılaşmasın.. nihayetinde Osmanlı devlet adamları Alimler Müderrisler ve Şeyhülislam bir fetva verdiler, devletin selameti için kardeş katli vaciptir.. buna isyan eden etmeyen hepsi dahildir, çünkü ilk başta saltanatta gözü olmayan kardeşlerinde devlet adamları tarafından kışkırtılıp buna yeltenmeleri çokça görülmüş vakadır. Nitekim yavuz da bayezidde bunu uygulamışlardır ve yavuz kardeşlerinin ölümü üzerine ağlamış ve fakirlere himmet dağıtmıştır.. şimdi gelelim neden bunları anlattım ?

Şİmdi dinimizde insan öldürmek büyük gunahlardan biridir, ancak yukarda gecen olaydan dolayı bu insanı yani kardeşi öldürmek caiz görülmüştür, yani Osmanlı devletimiz bir kebaire caiz demiştir ve evliya hukmunde olan padişahlarda bunu üzülerekte olsa uygulamışlardır.. aksi halde o bir kişi yüzünden görüldüğü gibi müslüman kanı müslüman eliyle akmış avrupaya seferler durarak islam yayılamamış cihad edilememişti, binlerce insanın islamla şereflenmesine engel olunmuştu.. demekki yerine duruma göre bir kebair içtihad ile caiz olabilmektedir. sebeblerinide yazdık..

bu gun ülkemizde tüm stratejik noktalar sabetaistler ve masonlarca tutulmuş, üst düzey bürokratlar mason, paşaların birçoğu yahudi asıllı ve mason, hukuk divanlarının uyeleri, en üst düzey hukukçular ve yök yönetim kurulu mason veya sabetaist islam düşmanları.. şimdi bunlar bu noktaları tutmuş ve devleti(hükümeti demiyorum, devlet ayrıdır hukumet ayrı) anti islami bir şekilde kullanmaktalar.
bizim yapmamız gereken ise okul okuyarak bunların yerine bizim yani bu ülkenin asıl sahiplerinin gecmesi.. çünkü bu topraklar bin yıldır başı kapalıların topraklarıdır şimdi ne olmuşki başı kapalılar okula giremiyor? işte bunun sebebi bu masonlar bu sabetaistler bu misyonerler.. bizim onların yerine gecmek ve bu engeli kaldırmak için okul okumamız lazım bu devrde bizim ülkemizde bu düzeni değiştirmek için okul okumak cihaddır.

Görüldüğü üzere islamın yaşanması yayılması için 7 büyük gunahtan biri olan adam öldürmek dahi caiz görülmüş, bu düzeni değiştirmek, islami bir eğitim ortamı sağlayabilmek için neden başı açık okunmasın.. bu sadece halis niyet ister, eğer kızımız "universiyete gideyim okumuş hayırlı bir kısmet bulurum" düşüncesiyle başını açıp okula gidiyorsa bu haramdır. ama bu düzeni değiştirmek için çabalıyor ve bu yüzden okumak bi yerlere gelmek islamın sesi olmak istiyorsa başını açıp okumasından dolayı Rahman olan Allah ım ona gunah yazmayacaktır. Nitekim ameller niyetlere göredir, islam için niyeti güzel olarak ecdadımız buyuk gunahlardan birine cevaz vermiş, bizde bunu kıyas ederek islam için buna cevaz verebilmeliyiz..ki başörtüsü 7 kebair gunahtan biri de değil.. nitekim bu gun merih in dediği gibi perukla veya geniş bol şapkalarla başını örterek okuyanlar var. ve ebrarın dediği gibi, başımızı kuma gömersek ve masonların sistemi değiştirmesini beklersek daha çooooookk bekleriz, zaten bu çarpık sistemi kuranlar onlar bunu kendi elleriyle hiç değiştirirlermi? biz bunu değiştirmelerini beklesek safdillik etmekten başka bişey etmiş olmayız..

Ben böyle şuursuzca açın başınızı okuyun demiyorum,benim kastettiğim şekilde okuyan yani İslamın ihyası için çarpık düzeni değiştirmek için insanların daha islami ortamlarda yaşayabilmesi için ilerde okula girerken başlarını açmak zorunda kalmamaları için islamın yayılması ve yaşanmasına destek olmak için okuyup rütbe sahibi olup bu mason ve sabetaistlerin yerlerini alıp düzeni değiştirmeye niyetli olan kızlardır benim kastettiklerim.. tam olarak bu niyetle okuyan kızları seçse melekler zaten kooca türkiyede 500 tane ya vardır ya yoktur,, yoksa ben meslek edinmek ve para kazanmak için başların açılıp okunmasına karşıyım, univde tahsilli kısmet bulurum düşüncesiyle başların açılıp okunmasına da karşıyım, sadece ilm tahsil etmek için başların açılıp okunmasına da karşıyım..lakin ilim okula gitmeden de tahsil edilebilir.

Şimdi bir kız düşünelim, iyi ihlaslı halis bir niyetle, okumak söz sahibi olmak ve islamın ihyası için elinden geleni yapmak istiyor olsun. bu kızcağız üniversite kazansın üzülerek de olsa başını açsın ve okulunu bu şekilde bitirsin. okuldan mezun olunca bir kız kolejinde işe başlasın ve 30 tane gencecik körpe zihinin öğretmenliğini üstlensin.(sınıf öğretmeni olduğunu düşünelim) bu kızımız okul saatleri süresince 5 sene bu genc zihinlerle birlikte olsun. haliyle, duruşuyla, konuşmasıyla, müsbet düşünceleriyle, hal ve hareketleriyle olaylara getirdiği inançlı yorumlarla bu 30 kişiyi islam ahlakına uygun yetiştirsin. ve emekli olana kadar bu kızımızın bu şekilde insanlar yetiştirdiğini düşünelim 30 sene de emekli olsa bu ortalama 30 kişilik sınıf desek 180 kişiyi imanlı ahlaklı müsbet yetiştirdi demektir,(bunu yapamamış olsa dahi komunist bir öğretmenin bu 180 kişiyi bozmasına engel oldu demektir) bu yetiştirdiği 180 kişide diğer insanlara sirayet edeceklerdir ve bu kızımızın vesile olduğu hayırlar saymakla bitmeyecektir. şimdi sorarım size, ahir zamanda böyle bir hizmet yapan insanların islami yetişmesine sebeb olan bunca hayra vesile olan belki onlarca kişinin imanını kurtaran bir kulunun saçı göründü diye Allah o kulunu cehennem azabıyla azaplandırır mı? eğer azaplandırır derseniz Allah ın, en başta Rahman ve Rahim isimlerini küçük görmüş olursunuz.. HALİS NİYETLERLE yapılan işlerin yüce Rabbimiz tarafından affedileceğini zannediyorum, Allah u teala da "ben kulumun zannı üzereyim" buyuruyor..

Ben diyorumki okuyabilen bayan okuyup üst düzey hukukçu olsun, danıştayın yüksek mahkem enin kadrosuna girsin anayasa mahkem esinin hakimleirnden olsun ve seküler işlere izin vermesin, dini işlere ve dini yayma yaşatma çabalarına engel olacak hukumler çıkarmasın, hukumetin dini uygulamalarını veto etmesin durdurmasın baş örtüsü yasağının hukukta yeri olmadığını ordan söylesin ve uygulatsın..

Siz de diyece ksinizki,, kadın içtihad edemez kadın hakim olmaz.

Şimdi kimin dediğinde İslam alemi daha fayda görüyor? elinizi vicdanınıza koyun siz karar verin..

aysima

Member
tarihçi; birçok genç kız " ben hizmet için yapıyorum" deyip açıyo.. belkide niyeti öyle bu doğrudur.. ama hiçkimse kendi nefsine güvenmemelidir..
zira hz.yunuz a.s bile kendi nefsine güvenmekten allaha sığınmıştır..
insan fıtraten günaha meyillidir..bu zamanda iman elde tutmak kor gibidir.. şayet bunda bi şüphe varsa ki ewet okumak şüpheli kimine göre izin var
kimine göre yok.. şüpheli olan bişeyden kaçmak takva dır.. biz elimizdn geleni yapmalıyız.. dedim yinede diyorum nurlar 10 üniversiteye bedeldir..
( bu arada bazı arkadaşlarımız okuma kısmını yanlış anlamış..ilim öğrenmek farzdır tabi. ben dünyevi öğretimden bahsediyorum.. çok istenirse tabiki okunur amabu şartlar altında değil.. unutmayalımki bu büyük bir imtihandır..)

Sade ve Sadece

Active member
Arkadaslarımızdan bazıları ikra ayeti kerimesine binaen okutulmalı fetvasını vermiş bazıarı baska neden dolayı ;

Ustadım Bediüzzaman risale-i nurda ihlasın esas olduğunu ve herseyden önce farzın geldiğini beyan etmekle beraber bir farzı terk ederek farz olmayanı yapmanın ihlas ile bağdasamayacağını sölemekte demekki şartlar değişirse oktulabilir ama bu şartlar altında farzlardan ve ihlasdan ödün verilmemeli ...

aysima

Member
Sade ve Sadece ' Alıntı:
Arkadaslarımızdan bazıları ikra ayeti kerimesine binaen okutulmalı fetvasını vermiş bazıarı baska neden dolayı ;

Ustadım Bediüzzaman risale-i nurda ihlasın esas olduğunu ve herseyden önce farzın geldiğini beyan etmekle beraber bir farzı terk ederek farz olmayanı yapmanın ihlas ile bağdasamayacağını sölemekte demekki şartlar değişirse oktulabilir ama bu şartlar altında farzlardan ve ihlasdan ödün verilmemeli ...
ewet kardeşim bende aynı kanıdayım..

T

Tarihci19

Misafir
Osmanlı alimleri evliyaları velileri Şeyhülislamları bilmiyorlarmı adam öldürmenin 7 kebair gunahtan biri olduğunu? ama öldürülmesine cevaz vermişler değilmi? demekki öldürmek değil neden dolayı öldürmek önemli..

Bir adam deveyle çölde yolculuk eder ve bir kuyunun başına gelir devesinden iner ve şöyle düşünür "burası su kaynağıdır insanlar burada duraklarlar bineklerinden inerler, oysaki yaşlısı zayıfı vardır bineğinden inmekte meşakkat çeker, ben bir taş getireyim buraya koyayım ki ona basıp insinler" işte adamın bu halis iyi niyetinden dolayı Allah bu kuluna sevap yazar.. sonra başka bir adam gelir ve kuyunun yanındaki taşı görünce şöyle düşünür " burası su kaynağıdır insanlar buraya çok gelir gider, körü var topalı var bu taşa takılıp düşmesinler ben bu taşı burdan uzaklaştırayım" ve Allah bu adamında bu halis niyetinden doalyı kendisine sevap yazar.. kötü niyetli biri de gelir şöyle düşünür "buraya bir taş koyayım da takılıp düşsünler bana eğlence çıksın" işte bu da kötü niyetinden dolayı bu ameliyle gunah kazanmıştır. şidmi biri taşı oraya koydu sevap aldı diğeri kaldırdı sevap aldı, diğeride kötü niyetle koydu gunah aldı, yapılan iş taban tabana zıt ama ilk ikisinede ecir verildi..üçüncüsü ise ilk adamla aynı ameli yaptı(oraya bir taş koydu) ama halis iyi olmayan niyetinden dolayı gunah kazandı.Ameller niyetlere göre değerlerndiriilir.

işte ihlas demişsiniz, hizmet için yapıyorum deyip başını açıyor demişsiniz,, ben de üstteki yazımda """""""bu sadece halis niyet ister, eğer kızımız "univer siyete gideyi m okumuş hayırlı bir kısmet buluru m" düşüncesiyle başını açıp okula gidiyorsa bu haramdır.""""""""" demiştim zaten, yani taşı kaldırıp koyma meselesi gibidir bu, bi kız bi yerlere gelip islamın sesi olmak çarpık düzeni değiştirmek niyetiyle başını açar kendinden fedakarlık eder bu sevap sebebidir, diğer kız ünive gideyim hayrlı bir kısmet bulur evlenirim niyetiyle açar buda haramdır. Temsili örneği yukarda yazmakta..

demekki şartlar değişirse okutabilir demişsiniz,, bende yukardaki yazımda şöyle demiştim...........:

""""""başımızı kuma gömersek ve masonların sistemi değiştirmesini beklersek daha çooooookk bekleriz, zaten bu çarpık sistemi kuranlar onlar bunu kendi elleriyle hiç değiştirirlermi? biz bunu değiştirmelerini beklesek safdillik etmekten başka bişey etmiş olmayız.."""""""

Şimdi bir kız düşünelim, iyi ihlaslı halis bir niyetle, okumak söz sahibi olmak ve islamın ihyası için elinden geleni yapmak istiyor olsun. bu kızcağız üniversite kazansın üzülerek de olsa başını açsın ve okulunu bu şekilde bitirsin. okuldan mezun olunca bir kız kolejinde işe başlasın ve 30 tane gencecik körpe zihinin öğretmenliğini üstlensin.(sınıf öğretmeni olduğunu düşünelim) bu kızımız okul saatleri süresince 5 sene bu genc zihinlerle birlikte olsun. haliyle, duruşuyla, konuşmasıyla, müsbet düşünceleriyle, hal ve hareketleriyle olaylara getirdiği inançlı yorumlarla bu 30 kişiyi islam ahlakına uygun yetiştirsin. ve emekli olana kadar bu kızımızın bu şekilde insanlar yetiştirdiğini düşünelim 30 sene de emekli olsa bu ortalama 30 kişilik sınıf desek 180 kişiyi imanlı ahlaklı müsbet yetiştirdi demektir,(bunu yapamamış olsa dahi komunist bir öğretmenin bu 180 kişiyi bozmasına engel oldu demektir) bu yetiştirdiği 180 kişide diğer insanlara sirayet edeceklerdir ve bu kızımızın vesile olduğu hayırlar saymakla bitmeyecektir. şimdi sorarım size, ahir zamanda böyle bir hizmet yapan insanların islami yetişmesine sebeb olan bunca hayra vesile olan belki onlarca kişinin imanını kurtaran bir kulunun saçı göründü diye Allah o kulunu cehennem azabıyla azaplandırır mı? eğer azaplandırır derseniz Allah ın, en başta Rahman ve Rahim isimlerini küçük görmüş olursunuz.. HALİS NİYETLERLE yapılan işlerin yüce Rabbimiz tarafından affedileceğini zannediyorum, Allah u teala da "ben kulumun zannı üzereyim" buyuruyor..

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Tarihçi neden düşüncenizi empati etmeye çalışıyorsunuz ? Zati yukarıda gerekli açıklamayı yapmışsınız tekraren altını çizerek vurgulamak sanki benim sözlerim oğrudur bundan başka doğru olamaz der gibi oluyor. Hayatınızda hic bir kaide için kırmızı çizgileriniz olmasın çünkü kırmızı çizgiler cehaletin bir semboludur ve gelişmeyi engeller ; eğer kendinizi geliştirmek ve teişdirme arzusunda iseniz sadece doğrunun sizin doğrunuz olduğu değil başkalarına ait doğrularda olabildiğini anlamalısınız ve bununla beraber ancak bir tane gerçek vardır. Risale-i Nur okuyan kardeşlerimiz bu konuyu risale-i nur ile almaya gayret ederler çünkü başörtüsü imani bir konudur ve risale-i nur imani konular üzerine yazılmış yazdırılmışdır, saniyen başka kardeşlerimiz ise alakadar oldukları ile ele alır ve başkaları ise nefsine hangisi kolay gelir ise onunla ele alır . Ama gerçeğe ulaşmanın tek yolu kırmızı çizgilerim,izi silerek diğer kardeşlerimizide dinlemeden gecer...

Ayrıca islamiyet tekdir. Ve islamiyetin değişmez kaideleri mevcuttur ve bu değişmez kaideleri üzerinde içtihad etmemek gerek ... Bununla beraber bizler içtihada ne kadar ehiliz ki bu konuda fikir beyan ediyoruz ; mazallah baı sözler fetvaya girer ve bu fetva islama uygun olma ise ateşe girme riski artar ...

bence isteyen okusun ama günahınıda kabullensin.Hizmettir, "ilim ogrenmek farz" gibi kılıflar aramasın.Herkez kendi içini kendi niyetini biliyor okuyup abla olup hizmet edenıde var okuyup bozulup "ben ne basortululer gordüm acıklardan daha bozuk " düsüncesindeki insanlara malzeme olanda var.

ayrıca bayanların okuyup okumamasıyla alakalı konularda cevap olarak yazılan "ilim ögrenmek farzdır" veya ilk gelen ayet "OKU" dur seklinde verilen cevaplar artık basitleşti ,çünkü herkez cok iyi biliyorki ; orada kastedilen ilimler dini ilimler yoksa ; iktisada giriş , ekonometri ,borçlar hukuku , termodinamik ,kütle ve ısı transferi veya akışkanlar mekanigi gibi üniversite dersleri degil.Eger sizin dediginiz gibi olsaydı her pröfösor cennetlik olurdu.

herkez kendi nefsini bilir , ameller niyetlere göredir.....

T

Tarihci19

Misafir
Üstteki konuya ekledim evvelen ancak okuyanlar ona tekrar bakıp okumazlar düşüncesiyle alttaki yeni yazdığıma da ekledim. sadece bir paragraf tekrar etti.
Ben, sadece benim dediğim doğrudur diyecek kadar gafil değilim elhamdülillah. Allah ın varlığına birliğine, doğmayıp doğurmadığına, eşi ve benzeri olmadığına,Allah ın melekleri olduğuna, peygamberleri olduğuna inanmak vs.. islamın itikadi ve imani meseleridir. İbadetlerin imani ciheti Allah ın emri olduğuna ve hak olduğuna ve yapmamız gerektiğine inanmamızdır. uygulama ise inanmaktan farklıdır, içtihada açıktır, misal: namaz Allah ın emridir, bir hareketler devinimiyle yapılıp bitirilir. Cebrail a.s efendimize namazı öğrettiğinde oturarak kılmayı öğretmemiştir, ancak efendimiz gerektiğinde oturarak kılınabileceğini beyan etmiş ve sünnettiyle bize göstermiştir.. efendimizin bu uygulaması namazın Allah ın emri ve hak olduğu inancımıza bir nakısa getirmez. aynen bu şekilde bizler de elbette ki baş örtüsünün Allah ın isteği olduğunu takılmasının hak olduğunu biliyor buna inanıyor ve kapalı gezilmesini istiyoruz. ancak bunu uygulamak, konjokturden kaynaklanan bazı değişiklikler gerektiren içtihadlar istemektedir, bunun da Osmanlı dan örneğini yedi kebair gunahtan biri olan adam öldürmenin caiz görülmesi meselesiyle verdim. bu içtihad şahsımın değil ki ben ona ehil değilim, bu islam tarihinde örnekleri olan bi içtihaddır, kıyas etmek içtihad etmek değildir. ben ayan beyan kıyas ettim, söyleyeceklerimi söyledim, benim gibi düşünmeyenler de düşünenlerde olacaktır, isterim ki benim yanlışım varsa düzeltsinler ama içtihadda bir yanlış bir eksik bir hata bulamayıp, bahsettğiiniz kırmızı çizgilerinden dolayı yinede olmaz öyle şey demesinler.

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
layemut_degilsin ' Alıntı:
bence isteyen okusun ama günahınıda kabullensin.Hizmettir, "ilim ogrenmek farz" gibi kılıflar aramasın.Herkez kendi içini kendi niyetini biliyor okuyup abla olup hizmet edenıde var okuyup bozulup "ben ne basortululer gordüm acıklardan daha bozuk " düsüncesindeki insanlara malzeme olanda var.

ayrıca bayanların okuyup okumamasıyla alakalı konularda cevap olarak yazılan "ilim ögrenmek farzdır" veya ilk gelen ayet "OKU" dur seklinde verilen cevaplar artık basitleşti ,çünkü herkez cok iyi biliyorki ; orada kastedilen ilimler dini ilimler yoksa ; iktisada giriş , ekonometri ,borçlar hukuku , termodinamik ,kütle ve ısı transferi veya akışkanlar mekanigi gibi üniversite dersleri degil.Eger sizin dediginiz gibi olsaydı her pröfösor cennetlik olurdu.

İyi bir noktaya değinidiniz. Bir kac sözde ben eklemek isterim ; Mesela bayanlar için ilim ancak tıp ve din alanında olabilir ehli sünnet alimleri bu noktada ittifak etmişlerdir...

T

Tarihci19

Misafir
Olayları konjokturel değerlendirmek lazım, ilerleme güne göre değerlendirmeyle olabilmektedir, 1000 yıl evvelinin hayat şartlarına göre değil. Ehli sünnet alimleri ona ittifak ettiklerinde topraklarımızda zaten her yönüyle İslam hakimdi, kamusal alanlar başı örtülü girilemeyen yerler yoktu, devleti bürokrasiyi hukuğu masonlar yönetmiyordu. Üstadın dediği gibi ben mevlana zamanında olsaydım mesneviyi, oda benim zamanımda olsa risaleyi yazardı.. bu söz çok manidardır, demekki her asrın kendi ihtiyacları var. alimler bu gün yaşasalardı hemen bu gunun koşullarına göre bir içtihad ederlerdi. Nitekim Osmanlı nın ilerlemesi ve yükselmesinde konjokturel değişikliklere göre fetvalar alması da etkindir. selefiliğe karşı sert davranmasından da bunu anlayabilirz..

ben diyorumki okuyabilen bayan okuyup üst düzey hukukçu olsun, danıştayın yüksek mahkemenin kadrosuna girsin anayasa mahkemesinin hakimleirnden olsun ve seküler işlere izin vermesin, dini işlere ve dini yayma yaşatma çabalarına engel olacak hukumler çıkarmasın, hukumetin dini uygulamalarını veto etmesin durdurmasın baş örtüsü yasağının hukukta yeri olmadığını ordan söylesin ve uygulatsın..

siz de diyeceksiniz ki,, kadın içtihad edemez kadın hakim olmaz.

şimdi kimin dediğinde İslam alemi daha fayda görüyor? elinizi vicdanınıza koyun siz karar verin

..

müþtak

New member
evet kardeşler bende bunu eklemek isterim;
tarihci abiye şunu soruyorum;peki sistemi değiştirmek icin okuyalım,peki bunu tek erkekler yapamıyor mu?
iş sadece örtüde bitmiyor ki bunun cok götürüsü var.farzı terketmenin hic bir özrü yoktur.bir insan evvela imanına sonra iman kurtarma yolunda hizmet etmelidir.
siz diyorsunuz ki bir adam osmanlıda şu şu olaylara sebeb olmuş şerre sebeb olan hayrada sebeb olabilir bediüzzaman gibi, demek bir kişi ile bile olsa allah müsade ederse bu sistem değişir.
burda ki görevide erkekler üstlenmelidir.
siz adeta fetva veriyorsunuz,niyetleri sahih olursa acılabilirler,bu cüreti kendinizde nasıl görüyorsunuz,alimlar bile bu zamanda yeni ictihad getiremezken yani ictihad kapısı kapalıyken bu hakkı kendinizde nasıl görüyorsunuz merak ediyorum...

kardeş aynen katılıyorum...

T

Tarihci19

Misafir
müştak ' Alıntı:
tarihci abiye şunu soruyorum;peki sistemi değiştirmek icin okuyalım,peki bunu tek erkekler yapamıyor mu?
iş sadece örtüde bitmiyor ki bunun cok götürüsü var.farzı terketmenin hic bir özrü yoktur.bir insan evvela imanına sonra iman kurtarma yolunda hizmet etmelidir.
siz diyorsunuz ki bir adam osmanlıda şu şu olaylara sebeb olmuş şerre sebeb olan hayrada sebeb olabilir bediüzzaman gibi, demek bir kişi ile bile olsa allah müsade ederse bu sistem değişir.
siz adeta fetva veriyorsunuz,niyetleri sahih olursa acılabilirler,bu cüreti kendinizde nasıl görüyorsunuz,alimlar bile bu zamanda yeni ictihad getiremezken yani ictihad kapısı kapalıyken bu hakkı kendinizde nasıl görüyorsunuz merak ediyorum...

Yazdıklarımı baştan sona dikkatli bi şekilde tekrar okumanızı öneririm..

""""""siz adeta fetva veriyorsunuz ,niyetleri sahih olursa acılabilirler,bu cüreti kendin izde nasıl görüyorsunuz,""""""""

"bu içtihad şahsımın değil ki ben ona ehil değilim, bu islam tarihi nde örnekleri olan bi içtihaddır" demiştim zaten..

""""fa rzı terket menin hic bir özrü yoktur """""

malum zamanlarınızda namaz kılabiliyormusnuz? oruc tutabiliyormusnuz? hayır bunları yapmıyorsunuz, demekki özrü vardır..

""""""niyetleri sahih olursa acılabilirler""""""

açılabilirler demek ayrı başını açabilir demek ayrıdır, lütfen çarpıtmayın, nice açıklar varki kapalı(!) lardan daha kapalı ama saçları görünüyor.

""""""peki bunu tek erkekl er yapamıyor mu?""""""

Efendimizin savaşlarında tek erkekler yapamıyormuydu ki en azından bir kaç kadın dahi savaşa gitmişlerdi?

""""""demek bir kişi ile bile olsa allah müsade ederse bu sistem değişir.""""""

Allah ın kudretinden şüphem yok zaten, ancak bu lafınız beni güldürdü.. Allah ın kudretine bakarsak bedirde 70 kişi olmaya da gerek yoktu bir kişide küfr ordusunu yenebilirdi, bunca alime dervişe evliyaya da gerek yok bir tane mürşid herkesi irşad edebilirdi..böyle sığ düşünerek bi yere varamazsınız..

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Tarihçi bu mesajlarından benim acizane anladığım bayanlar okumak istiyorsanız boşverin başınızı açın demek oluyor...

Yapılan ictihadları naklettiğinizi sölüyorsunuz ama sorarım size hangi alim var ki baş örtüsü husunda içtihad vermişdir ^o)
İkincisi özürden bahsetmişsin ve kıyaslama yapıyorsun ama yapdığın kıyaslama cok yanlıs biri bedenen yapılan ve özrü olduğunda kefareti bulunan bir ibadet biri özrü bulunmayan bir ibadet ve kaza ve kefareti olmayandır... Tarihçi sen akıllı bir kardeşimizsin nefsin veya hissiyatın ile değil biraz daha ciddi araştırma sonucu yeniden bu konuyu düşünmeni tavsiye ederim çünkü yazılarında ilmi derinlikden ziyade sadece okuduklarınızın sizde bırakdıkları mevcut buda kaynak olamaz ve gösterilemez...

Son olarak sölediğiniz sığ düşünceye ya eyet idi yada Ustadımın sözü idi tam hatırlıyamadım uğrasdım ama olmadı sanırım aclıkdan "Allah bu dini fasık bir ....(noktalı yerdeki kelime bulamadım) adamın eli ile de güçlendirir...

T

Tarihci19

Misafir
T@LH@ ' Alıntı:
Tarihçi bu mesajlarından benim acizane anladığım bayanlar okumak istiyorsanız boşverin başınızı açın demek oluyor...

Yapılan ictihadları naklettiğinizi sölüyorsunuz ama sorarım size hangi alim var ki baş örtüsü husunda içtihad vermişdir ^o)
İkincisi özürden bahsetmişsin ve kıyaslama yapıyorsun ama yapdığın kıyaslama cok yanlıs biri bedenen yapılan ve özrü olduğunda kefareti bulunan bir ibadet biri özrü bulunmayan bir ibadet ve kaza ve kefareti olmayandır... Tarihçi sen akıllı bir kardeşimizsin nefsin veya hissiyatın ile değil biraz daha ciddi araştırma sonucu yeniden bu konuyu düşünmeni tavsiye ederim çünkü yazılarında ilmi derinlikden ziyade sadece okuduklarınızın sizde bırakdıkları mevcut buda kaynak olamaz ve gösterilemez...

""""""Tarihçi bu mesajlarından benim acizane anladığım bayanlar okumak istiyorsanız boşverin başınızı açın demek oluyor..."""""""

boşverin demiyorum, (sadece)okumak istiyorsanız da demiyorum.. bunu şarta bağlıyorum, eğer siz bunu anladıysanız yazık bana ki kendimi ifade edememişim.. yukarda .....:

"eğer kızımız "universiyete gideyim okumuş hayırlı bir kısmet bulurum" düşüncesiyle başını açıp okula gidiyorsa bu haramdır. ama bu düzeni değiştirmek için çabalıyor ve bu yüzden okumak bi yerler e gelmek islamın sesi olmak istiyo rsa başını açıp okumasından dolayı Rahman olan Allah ım ona gunah yazmay acaktır. Niteki m ameller niyetlere göredir" "HALİS NİYETLERLE yapılan işlerin yüce Rabbim iz tarafından affedileceğini zannediyorum , Allah u teala da "ben kulumun zannı üzereyim" buyuruyor.. "

demiştimm, bunları demekle sizin "okumak istiyorsanız boşverin açın başınızı" böyle düşünmenize engel olamamışım.

Ben böyle şuursuzca açın başınızı okuyun demiyorumki, neden sölediklerim yanlış anlaşılıyor? benim kastettiğim şekilde okuyan yani İslamın ihyası için çarpık düzeni değiştirmek için insanların daha islami ortamlarda yaşayabilmesi için ilerde okula girerken başlarını açmak zorunda kalmamaları için islamın yayılması ve yaşanmasına destek olmak için okuyup rütbe sahibi olup bu mason ve sabetaistlerin yerlerini alıp düzeni değiştirmeye niyetli olan kızlardır benim kastettiklerim.. tam olarak bu niyetle okuyan kızları seçse melekler zaten kooca türkiyede 500 tane ya vardır ya yoktur,, yoksa ben meslek edinmek ve para kazanmak için başların açılıp okunmasına karşıyım, univde tahsilli kısmet bulurum düşüncesiyle başların açılıp okunmasına da karşıyım, sadece ilm tahsil etmek için başların açılıp okunmasına da karşıyım..

özürden bahsederken ben bunu başörtüsü içinde bu gecerlidir demedim..! sadece farzın özrü olmaz demişler bende olabildiğini göstermek adına misal verdim.

alimler başörtüsü ile ilgili içtihad ettiler dediğimi hatırlamıyorum, bahsettiğim içtihad islamın yaşanması yayılması ve inkışafını engelleyecek bir durum karşısında yapılmış bir içtihaddır ilk mesajımda yazmaktadır. siz de akıllı kardeşlerimizdensiniz ve fıkhın sistematik olduğunu biliyorsunuz, verileri yerine koyar neticeye ulaşırız. zaten bu yüzden islam içtihadları kıyamete kadar yeterlidir.

aysima

Member
müştak ' Alıntı:

kardeş aynen katılıyorum...
Tarihci ' Alıntı:
""""""Tarihçi bu mesajlarından benim acizane anladığım bayanlar okumak istiyorsanız boşverin başınızı açın demek oluyor..."""""""

boşverin demiyorum, (sadece)okumak istiyorsanız da demiyorum.. bunu şarta bağlıyorum, eğer siz bunu anladıysanız yazık bana ki kendimi ifade edememişim.. yukarda .....:

"eğer kızımız "universiyete gideyim okumuş hayırlı bir kısmet bulurum" düşüncesiyle başını açıp okula gidiyorsa bu haramdır. ama bu düzeni değiştirmek için çabalıyor ve bu yüzden okumak bi yerler e gelmek islamın sesi olmak istiyo rsa başını açıp okumasından dolayı Rahman olan Allah ım ona gunah yazmay acaktır. Niteki m ameller niyetlere göredir" "HALİS NİYETLERLE yapılan işlerin yüce Rabbim iz tarafından affedileceğini zannediyorum , Allah u teala da "ben kulumun zannı üzereyim" buyuruyor.. "

demiştimm, bunları demekle sizin "okumak istiyorsanız boşverin açın başınızı" böyle düşünmenize engel olamamışım.

Ben böyle şuursuzca açın başınızı okuyun demiyorumki, neden sölediklerim yanlış anlaşılıyor? benim kastettiğim şekilde okuyan yani İslamın ihyası için çarpık düzeni değiştirmek için insanların daha islami ortamlarda yaşayabilmesi için ilerde okula girerken başlarını açmak zorunda kalmamaları için islamın yayılması ve yaşanmasına destek olmak için okuyup rütbe sahibi olup bu mason ve sabetaistlerin yerlerini alıp düzeni değiştirmeye niyetli olan kızlardır benim kastettiklerim.. tam olarak bu niyetle okuyan kızları seçse melekler zaten kooca türkiyede 500 tane ya vardır ya yoktur,, yoksa ben meslek edinmek ve para kazanmak için başların açılıp okunmasına karşıyım, univde tahsilli kısmet bulurum düşüncesiyle başların açılıp okunmasına da karşıyım, sadece ilm tahsil etmek için başların açılıp okunmasına da karşıyım..

özürden bahsederken ben bunu başörtüsü içinde bu gecerlidir demedim..! sadece farzın özrü olmaz demişler bende olabildiğini göstermek adına misal verdim.

alimler başörtüsü ile ilgili içtihad ettiler dediğimi hatırlamıyorum, bahsettiğim içtihad islamın yaşanması yayılması ve inkışafını engelleyecek bir durum karşısında yapılmış bir içtihaddır ilk mesajımda yazmaktadır. siz de akıllı kardeşlerimizdensiniz ve fıkhın sistematik olduğunu biliyorsunuz, verileri yerine koyar neticeye ulaşırız. zaten bu yüzden islam içtihadları kıyamete kadar yeterlidir.

bencede farzı terketmenin hiçbir özrü yoktur.. önce nefsini ıslah etmeli insan ondan sonra başka nefislere faydalı olabilir zaten...

T

Tarihci19

Misafir
aysima ' Alıntı:
bencede farzı terketmenin hiçbir özrü yoktur.. önce nefsini ıslah etmeli insan ondan sonra başka nefislere faydalı olabilir zaten...

""""farzı terketmenin hic bir özrü yoktur """"" böyle demişlerdi siz de buna katılıyormuşsunuz,

"Malum zamanlarınızda namaz kılabiliyormusnuz? oruc tutabiliyormusnuz? hayır bunları yapmıyorsunuz, demekk i özrü vardır.." böyle demiştik..

""""""önce nefsini ıslah etmeli insan ondan sonra başka nefislere faydalı olabilir zaten"""""""

demişsiniz.. ben de derimki, siz bu forumdan zerre kadar bir fayda sağladıysanız bir kelimeden dahi istifade ettiyseniz ki edenler çok biliyorum.. bu forumdaki hiç kimse de ben nefsimi ıslah ettim demediğine göre (diyen varsa söylesin) o halde bu iddianız çürür, lakin Allah u teala ahir zamanda dinine fitne fucur ve gunahkar kullarıyla da yardım edecektir ve etmektedir. sizin iddia ettiğiniz gibi olsaydı bu gün herkes ben nefsimi ıslah edemedim, deyip yerinde oturur ve nefsini ıslah etmiş birilerinin gelip kendisine bişeyler anlatmasını fayda sağlamasını beklerdi.. hal böyle olunca bunca cemaatlerin bunca tarikatlerin bunca mensubu olamazdı,, onca hizmet götürülemezdi, bizim eksiklerimizin olması başkasını doğrultma girişimimize engel değildir, kul ne kadar da eksik ve gunahkar olsa da bildiği bir ayeti bir hadisi başkasına anlatınca ondan sevap kazanır karşısındakine faydalı olmuş olur..

KONUYA YORUM YAZACAK KARDEŞLERİMDEN TEK RİCAM EN SONDA SORULAN SORUYA VERDİĞİM CEVABI OKUYARAK O YAZIM HAKKINDA YORUM YAPMASIN SORU SORMASINLAR, ÇÜNKÜ İLK YAZIMDA ZATEN SORDUKLARINIZIN BÜYÜK KISMININ CEVABI VAR, AŞAĞI DOĞRU YAZIM HAKKINDA YAPILAN ELEŞTRİLERE VERDİĞİM CEVAPLARIDA OKUMADAN NEYE KATILACAĞINIZA PEŞİNEN KARAR VERMEYİN,VE LÜTFEN OLMAZLARLA ETMEZLERLE DEĞİL LİTERATÜRLE KONUŞUN

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...