Her Gün Bir Hadis

NİSANUR

Well-known member
Bir yerde ölen Ashabımdan hiçbirisi yoktur ki, kıyamet günü oranın ahalisine bir nur ve onlara (cennete şevkte) bir rehber olmasın.

(Tirmizi, 3864)

NİSANUR

Well-known member
Kim allah'a ve ahirete inanıyorsa misafirine ikram etsin.
Kim Allah'a ve ahirete inanıyorsa komşusuna ihsanda (iyilikte) bulunsun.

Kim Allah'a ve ahirete inanıyorsa hayır söylesin veya sükût etsin.

(Buhari, Edeb 31)

NİSANUR

Well-known member
Zulümden sakının. Zira zulüm, kıyamette karanlıklardır.
Cimrilikten sakının. Zira cimrilik, sizden önceki ümmetleri helak etmiş, onları birbirlerinin kanlarını dökmeye ve haramları helal görmeye sürüklemiştir.

(Sahih-i Müslim)

harp

Well-known member
Kişi şu 4 şeye inanmadıkça Mümin olamaz
26 Şubat 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde mealen şöyle buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
Hz. Ali (kerremallahu vechehu) diyor ki: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: "Kişi dört şeye inanmadıkça mü'min olmuş sayılmaz: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve benim Allah'ın kulu ve elçisi Muhammed olduğuma, beni (bütün insanlara) hakla göndermiş bulunduğuna şehâdet etmek, ölüme inanmak, tekrar dirilmeye inanmak, kadere inanmak"
Tirmizî, Kader 10, (2146).

harp

Well-known member
Resulullah yere 3 çizgi çizer...
01 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) yere bir çizgi çizdi ve: "Bu insanı temsil eder" buyurdu. Sonra bunun yanına ikinci bir çizgi daha çizerek: "Bu da ecelini temsil eder" buyurdu. Ondan daha uzağa bir çizgi daha çizdikten sonra "Bu da emeldir" dedi ve ilave etti: "İşte insan daha böyle iken (yani emeline kavuşmadan) ona daha yakın olan (eceli) ansızın geliverir."
Hadis No: 149-BUHARİ

harp

Well-known member
İki aç kurdun sürüye verdiği zarar...
28 Şubat 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulülullah (sav) buyurdular ki: "Bir sürüye salınan iki aç kurdun sürüye verdiği zarar, kişinin mal ve şeref hırsıyla dine verdiği zarardan daha fazla değildir."
Ravi: Ka'b İbnu Malik, Hadis No: 1667-BUHARİ

harp

Well-known member
Cevap: Ynt: ***Her Gün Bir Hadis***

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh hazretleri anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Sizden biri içiyle dışıyla müslüman olursa, yaptığı her bir hayır en az on mislinden, yediyüz misline kadar sevabıyla yazılır. İşlediği her bir günah da sadece misliyle yazılır. Bu hal, ALLAH'a kavuşuncaya kadar böyle devam eder."

(Buhari, İman 31)

harp

Well-known member
Muaz İbnu Cebel el- Ensari Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Kimin (hayatta söylediği) en son sözü Lâ ilâhe illallah olursa cennete girer."

(Ebu Davud, Cenaiz 20)

harp

Well-known member
Süheyb İbnu Sinan Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem şöyle buyurdular

"Mü'min kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mü'mine hastır, başkasına değil.

Ona memnun olacağı Bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır.

Bir zarar gelse sabreder bu da hayırdır."

(Müslim, Zühd 64)

DAVAMÞEHADET

Well-known member
Abdullah b. Amr b. As'ın (r.a.) anlattığına göre: Bir kimse Hz. Peygamber'e (a.s.): "Hangi Müslüman daha hayırlıdır?" diye sordu. (Hz. Peygamber) "Dilinden ve elinden Müslümanların emniyette olduğu kimsedir" cevabını verdi.
Müslim, İman, 63 (l, 65)

harp

Well-known member

Abdullah dedi ki: Babam Ömer İbnu'l-Hattab Radiyallahu Anh bana şunu anlattı:

"Ben Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) 'in yanında oturuyordum. Derken elbisesi bembeyaz, saçları simsiyah bir adam yanımıza çıkageldi. Üzerinde, yolculuğa delalet eder hiçbir belirti yoktu. Üstelik içimizden kimse onu tanımıyordu da. Gelip Hz. Peygamber'in (Aleyhissalât-ü Vesselâm) önüne oturup dizlerini dizlerine dayadı. Ellerini bacaklarının üstüne hürmetle koyduktan sonra sormaya başladı:

- Ey Muhammed! Bana İslam hakkında bilgi ver.

- Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm): "İslam, ALLAH'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmen, namaz kılman, zekat vermen, ramazan orucu tutman, gücün yettiği takdirde Beytullah'a haccetmendir."

- Yabancı: "Doğru söyledin" diye tasdik etti. Biz hem sorup hem de söyleneni tasdik etmesine hayret ettik. Sonra tekrar sordu:

- Bana iman hakkında bilgi ver.

- Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm): "ALLAH'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe inanmandır. Kadere yani hayır ve şerrin ALLAH'tan olduğuna da inanmaktır."

- Yabancı yine : "Doğru söyledin!" diye tasdik etti. Sonra tekrar sordu:

- Bana ihsan hakkında bilgi ver.

- Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm): "İhsan ALLAH'ı sanki gözlerinle görüyormuşsun gibi ALLAH'a ibadet etmendir. Sen O'nu görmesen de O seni görüyor."

- Adam tekrar sordu: "Bana kıyamet(in ne zaman kopacağı) hakkında bilgi ver"

- Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm) bu sefer: "Kıyamet hakkında kendisinden sorulan, sorandan fazla Bir şey bilmiyor." karşılığını verdi.

- Yabancı "öyleyse kıyamet alametlerinden haber ver!" dedi.

- Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm) şu açıklamayı yaptı: "Köle kadınların efendilerini doğurmaları, yalın ayak, üstü çıplak, fakir davar
çobanlarının yüksek binalar yapmada yarıştıklarını görmendir."

Bu söz üzerine yabancı çıktı gitti. Ben epeyce bir müddet kaldım.

Hz. Peygamber (Aleyhissalât-ü Vesselâm) "Ey Ömer, sual soran bu zatın kim olduğunu biliyor musun?" dedi.

Ben; "ALLAH ve rasulü daha iyi bilir" deyince şu açıklamayı yaptı:

"Bu, Cebrail Aleyhisselam'dı. Size dininizi öğretmeye geldi."

(Müslim, İman 1)

DAVAMÞEHADET

Well-known member
Kişi hayır yapsa, halk da bu sebeple onu övse, bu mü'mine (Allah'ın razı olduğuna dair) peşin bir müjdedir.
(Müslim, 2642)

yazcm4.gif

NİSANUR

Well-known member
Abdullah b. Amr b. As'ın (r.a.) anlattığına göre: Bir kimse Hz. Peygamber'e (a.s.): "Hangi Müslüman daha hayırlıdır?" diye sordu. (Hz. Peygamber) "Dilinden ve elinden Müslümanların emniyette olduğu kimsedir" cevabını verdi.

Müslim, İman, 63 (l, 65)

NİSANUR

Well-known member
“Ebu Hureyre (r.a.) şöyle anlatıyor: Allah Resulü (a.s.): "Sizden biriniz mal ve halk (evlat) hususlarında kendisinden üstün olan kimselere baktığında bir de kendisinin üstün olduğu daha aşağı kimselere baksın" buyurdu.

Müslim, Zühd, 8 (lll, 2275) "

harp

Well-known member

Abbas İbnu Abdulmuttalib Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem'in şöyle söylediğini işittim:

"İmanın tadını, Rab olarak ALLAH'ı, din olarak İslam'ı, peygamber olarak Muhammed'i seçip razı olanlar duyar."

(Müslim, İman 56)

harp

Well-known member
Resûlulluha Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Güzel konuşma, çok laf etmek değildir. O, doğru olanı açıkça ortaya koymaktır."

(Deylemi, Müsned)

AMİNE

Well-known member
“Eğer müminler üzerine (Züheyr hadis’inde ise; ümmetime) meşakkat verme endişem olmasaydı, onlara her bir namaz sırasında misvak kullanmayı muhakkak emrederdim.”

harp

Well-known member

Hz. Enes Radiyallahu Anh Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vessellem'in şöyle buyurduğunu anlatıyor:

"Üç haslet vardır. Bunlar kimde varsa imanın tadını duyar:

ALLAH ve Rasulünü bu ikisi dışında kalan herşeyden ve herkesten çok sevmek,

bir kulu sırf ALLAH rızası için sevmek,

ALLAH, imansızlıktan kurtarıp İslam'ı nasib ettikten sonra tekrar küfre, inançsızlığa düşmekten, ateşe atılmaktan korktuğu gibi korkmak."

(Buhari, İman 9)

---

Nesai'nin kaydettiği bir diğer rivayette "bu ikisi dışında kalan" tabirinden sonra şu ziyade vardır:

"ALLAH için sevmek, ALLAH için buğzetmek.-