Her Gün Bir Hadis

harp

Well-known member
Ebu Hureyre Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem şöyle buyurdu:

"İslam garib olarak başladı, tekrar başladığı gibi garib hale dönecektir. Gariblere ne mutlu!"

(Müslim, İman 232)

harp

Well-known member
İmam Malik'in rivayetine göre, Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem şöyle söylemiştir:

"Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız:

ALLAH'ın Kitabı ve

Resulü'nün sünneti."

(muvatta, Kader 3)

harp

Well-known member
Daha vakti var, ilerde yaparım' demek... 23 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...
Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde mealen şöyle buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
“Daha vakti var, ilerde yaparım” demek, şeytanın mü’minlerin kalplerine bıraktığı bir vesvesedir.
Hadis (Ramuz).

NİSANUR

Well-known member
Gecede bir saat vardır ki, müslüman bir kimsenin Allah'tan,
dünya veya ahirete dair bir hayır talebi, o saate rastlarsa,
Allah dilediğini ona mutlaka verir. Bu saat her gecede vardır.

(Müslim, 757)

harp

Well-known member
Ebu Musa Abdullah İbnu Kays el-Eş'ari Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Benim misalimle Cenab-ı Hakk'ın benimle göndermiş bulunduğu şeyin misali şu adamın misali gibidir:

'Bir adam kendi kavmine gelip:'Ben gözlerimle düşman ordusunu gördüm, tehlikeyi haber veriyorum, tedbir alın!' der. Kavminden bir kısmı tavsiyesine uyup, geceleyin, telaşa düşmeden oradan uzaklaşır. Bir kısmı da bu haberciyi yalanlar ve yerinden ayrılmaz. Ancak sabahleyin ordu onları yakalar ve imha eder.

İşte bu temsil bana itaat edip getirdiklerime uyanlarla, bana isyan edip Cenab-ı Hakk'tan getirdiklerimi tekzip edip yalanlayanları göstermektedir."

(Buhari, Rikak 26)

harp

Well-known member
Kadere iman, kaygı ve üzüntüyü giderir
24 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Kadere iman, kaygı ve üzüntüyü giderir.
(Hakim)

harp

Well-known member
Ebu Hureyre Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Benim misalimle sizin misaliniz, şu temsile benzer:

Bir adam var ateş yakmış. Ateş etrafı aydınlatınca pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar.

Adamcağız onları kurtarmaya (mani olmaya) çalışır. Ancak hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar.

Ben (tıpkı o adam gibi) ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz."

(Buhari, Rikak 26)

harp

Well-known member
Günün Hadis-i Şerif'i...
Bismillahirrahmanirrahim
Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulü iyi davranıp hoş sohbette bulunmama en ziyaade kim hak sahibidir?" diye sordu. Hz. Peygamber (sav): "Annen!" diye cevap verdi. Adam: "Sonra kim?" dedi, Resulullah (sav) "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar: "Sonra kim?" dedi Resulullah (sav) yine: "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: "Sonra kim?" Resulullah (sav) bu dördüncüyü: "Baban!" diye cevapladı."
Ravi: Ebu Hüreyre, Hadis No: 153-BUHARİ

NİSANUR

Well-known member
"Müminin dili kalbinin arkasındadır. Bir şey konuşmak istediği zaman önce onu kalbiyle düşünür. Sonra onu diline döker. Münafığın dili ise kalbinin önündedir. Bir şeyi kastettiğinde onu diline döker, kalbiyle düşünmez."
Hz. Muhammed (asm)

harp

Well-known member
Ebu Zer Radiyallahu Anh anlatıyor:

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesselem şöyle buyurdular:

"Kim cemaat(imiz)den bir karış uzaklaşırsa (kendini dine bağlayan) İslam bağını boynundan çıkarıp atmış olur."

(Ebu Davud, Sünne 30)

harp

Well-known member
Buhari'nin Ebu Hureyre Radiyallahu Anh'tan yaptığı bir rivayette Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Orta yolu tutun, güzele yakın olanı arayın, sabah vaktinde, akşam vaktinde, bir miktar da gecenin son kısmında yürüyün (ibadet edin), ağır ağır hedefe varabilirsiniz. Unutmayın ki sizden hiç kimseye, yaptığı amel, cenneti kazandırmayacaktır." buyurdu.

"Sende mi (amelinle cennete gidemeyeceksin) Ey ALLAH'ın Rasulü?" dediler.

"Evet, ben de, dedi, ALLAH affı ve rahmetiyle muamele etmezse ben de!"

(Buhari, Rikak 18)

---

Buhari Nesai'de gelen bir başka rivayette:

"Bu din kolaylıktır. Kimse (aşırı gayretle) dini geçmeye çalışmasın, (başa çıkamaz, yine de yapamadığı eksikleri kalır ve) galibiyet dinde kalır." buyrulmuştur.

(Buhari, İman 29)

harp

Well-known member
Şu on iki rekate kim devam ederse...
28 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sünnette gelen oniki rek'ate kim devam ederse Allah ona cennette bir ev bina eder. Bu oniki rek'atin: Dördü öğleden önce, ikisi öğleden sonra, ikisi akşamdan sonra, ikisi yatsıdan sonra, ikisi de sabahtan önce."
Ravi: Aişe, Hadis No: 2931-BUHARİ

harp

Well-known member
Hz. Enes Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vessellem şöyle buyurdu:

"Kolaylaştırın, zorlaştırmayın ve müjdeleyin."

Bir rivayette de "...Isındırın, nefret ettirmeyin..." buyrulmuştur.

(Buhari, İlm 12)

harp

Well-known member
Sen dua edip affını ümid ettikçe...
29 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri diyor ki: "Ey Ademoğlu! Sen bana dua edip, (affını) ümid ettikçe ben senden her ne sadır olsa, aldırmam, ben seni affederim. Ey Ademoğlu! Senin günahın semanın bulutları kadar bile olsa, sonra bana dönüp istiğfar etsen, çok oluşuna bakmam, seni affederim. Ey Ademoğlu! Bana arz dolusu hata ile gelsen, sonunda hiç bir şirk koşmaksızın bana kavuşursan, seni arz doluşu mağfiretimle karşılarım."
Hadis No: 4144-BUHARİ

harp

Well-known member
Günün Hadis-i Şerif'i...
Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) aramızda ayağa kalkıp şu beş cümleyi söyledi: "Allah Teala Hazretleri uyumaz, zaten O'na uyku da yakışmaz. Kıstı (tartıyı, rızkı) indirir ve kaldırır. Geceleyin yapılan amel, gündüzleyin yapılandan önce; gündüzleyin yapılan amel de geceleyin yapılan amelden önce Allah'a yükseltilir. O'nun hicabı nurdur. Eğer o perdeyi açacak olsa, vechinin sübuhatı, başarının ihata ettiği bütün mahlukatını yakardı."
Hadis No: 3482-BUHARİ

harp

Well-known member
Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem'in katibi Hanzala İbnu'r-Rebi el- Esedi Radiyallahu Anh anlatıyor:

Birgün Hz. Ebubekir (Radiyallahu Anh)'la karşılaştık.

Bana:

- Nasılsın? Diye sordu.

- "Hanzala münafık oldu" dedim.

- "Subhanallah, sen neler söylüyorsun?" diye şaşırdı.

Ben açıkladım:
- Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in huzurunda olduğumuz sırada bize cennet ve cehennemden söz edilir, sanki gözlerimizle görmüş gibi oluruz. Oradan ayrılıp çoluk çocuğumuza, bağ bahçemize karışınca çoklukla unutup gidiyoruz."

Hz. Ebubekir de (Radiyallahu Anh):

- "ALLAH'a yemin olsun ben de aynı şeyi hissediyorum" dedi.

Beraberce Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'e gittik. Ve bu durumu açtık. Bize:

- "Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zülcelal'e kasem olsun siz, benim yanımdaki hali dışarda da devam ettirip (cennet ve cehennemi) hatırlatma işini koruyabilseniz melekler sizinle yataklarınızda, yollarda musafaha ederdi. Fakat Ey Hanzala, bazen öyle bazen böyle olması normaldir (Münafıklık değildir) dedi ve (son cümleyi üç kere tekrarladı)."

(Müslim, Tevbe 12)

harp

Well-known member
Muhacirler Ensar'ın yardımlarını görünce...
31 Mart 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Hz. Enes (radıyalahu anh) anlatıyor: "Muharcirler hicretle Medine'ye gelip (Ensar'ın yardımlarını gördükleri) vakit şöyle dediler:
" Ey Allah 'ın Rasûlü ! Biz, çok maldan böylesine cömertce veren, az maldan da yardımı böylesine güzel yapan aralarına inmiş bulunduğumuz şu Medinelilerden başka bir kavmi hiç görmedik! Bize bedel işlerimizi yaptılar, hayatımızı düzene koymada yardımcı oldular. Biz (hicret ve ibadetlerimizle kazandığımız) sevapların hepsini onlar alacak diye korkuyoruz !"
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onlara şu cevabı verdi: " Hayır! Onlar sizin dua ve teşekkürlerinizden hâsıl olan sevabı alacaklar. "

Tirmizî, Kıyâmet 45, (2489); Ebu Davud, Edeb 12, (4812).

harp

Well-known member
Kays İbnu Ebi Hazım anlatıyor:

Hz. Ebubekir (Radiyallahu Anh) Cenab-ı Hakk'a hamd ve senadan sonra buyurdu ki:

"Ey insanlar! Sizler şu ayeti okuyor ve fakat yanlış anlıyorsunuz":

"Ey iman edenler, siz kendinize bakın. Doğru yolda iseniz sapıtan kimse size zarar veremez"(Maide 105).

Biz Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in:

"İnsanlar, zalimi görüp elinden tutmazlarsa, ALLAH'ın, hepsine ulaşacak umumi bir bela göndermesi yakındır" dediğini işittik.

Keza ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in:

"İçlerinde kötülükler işlenen bir cemiyet, bu kötülükleri bertaraf edecek güçte olduğu halde, seyirci kalır, müdahale etmezse, ALLAH'ın hepsini saran umumi bir bela göndermesi yakındır" dediğini işittim.

(Ebu Davud, Melahim 17)

harp

Well-known member
Resulullah 'Halınız var mı?' diye sordu
01 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor:

"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir gün: "Halınız var mı?" diye sordular.
"Bizde halı da nasıl olsun?" dedim.
"Şurası muhakkak ki o da olacak!" buyurdular. Nitekim dediği gibi oldu. Gün geldi ben hanımıma (israf ve mekruh addettiğim için): "Şu halını benden bari uzak tut!" diye çıkıştığım vakit:
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Sizlerin de halıları olacak!" dememiş miydi?" diye karşılık verdi."

Buhari, Menakıb 25, Nikah 62; Müslim, Libas 39; Ebu Davud, Libas 45, (4145); Tirmizi, Edeb 26, (2775); Nesai, Nikah 83, (6, 136).

harp

Well-known member
Meşru dairede eğleniniz ve oynayınız
02 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Meşru dairede eğleniniz ve oynayınız. Ben dini yaşantınızda bir kabalığın (yobazlığın) görünmesinden hoşlanmıyorum.

Beyhaki