Her Gün Bir Hadis

harp

Well-known member
Allah işi sağlam yapmanızı sever
03 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde mealen şöyle buyuruyor:

Allah, bir işi yaptığınızda o işin hakkını vererek doğru ve sağlam yapmanızı sever.

Beyhaki

harp

Well-known member
Urs İbnu Amire el-Kindi Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahit olan bunu takbih ederse (kötü olduğunun teyid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahit olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahit olmuş gibi manen zarar görür."

(Ebu Davud, Melahim 17)

harp

Well-known member
O şükrünüzü kardeşinize duyurmayın
04 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Biriniz bir müslüman kardeşinde bir dert gördüğünde, kendisini o derde uğratmadığı için Allah’a şükretsin. Fakat bu şükrünü, açıktan yapıp ta dertli kimseye duyurmasın.

İbn-i Neccar

harp

Well-known member
Ebu Said Radiyallahu Anh:

"Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddır"

(Ebu Davud, Melahim 17)

harp

Well-known member
Ebu Said Radiyallahu Anh:

"Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddır"

(Ebu Davud, Melahim 17)

harp

Well-known member
Eşler birbirine sevgiyle baktıklarında...
05 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Erkek hanımına, hanım da beyine sevgiyle baktıklarında, Cenab-ı Hak da onlara rahmetle bakar. Şayet erkek, hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de günahları parmaklarının arasından dökülür gider.

Camiüssağir

harp

Well-known member
Ekmeğe saygı gösterin. Çünkü...
06 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Ekmeğe saygı gösterin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır. Kim ekmeğe değer verirse, Allah da ona değer verir.

Taberani

harp

Well-known member

Bismillahirrahmanirrahim
İnsanların gelip geçtiği yollarda (caddelerde) oturmaktan sakının. Mutlaka oturacaksanız o zaman yolun hakkını verin. Yolun hakkı ise şunlardır: Harama bakmamak, Yoldan gelip geçen insanlara sıkıntı ve eziyet vermemek, ta’cizde bulunmamak, Verilen selamları almak, İyiliği teşvik etmek, Kötülükten de sakındırmak.
Ebu Davud

icon_comment.gif

harp

Well-known member
Ebu Derda Radiyallahu Anh anlatıyor:

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdu ki:

"Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"

(Ebu Davud, Edeb 69)

harp

Well-known member
İbnu Ömer Radilayyahu Anh anlatıyor:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) omuzumdan tuttu ve :

"Dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol" buyurdu.

harp

Well-known member
Allah, yemekten sonra şükredenden razıdır
09 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Enes bin Malik (r.a.) rivayet ettiğine göre peygamber Efendimiz şöyle buyurur: “Allah, yemeğini yedikten ve içeceğini içtikten sonra bu nimetlere karşılık şükreden kulundan kesinlikle razı olur.”

harp

Well-known member
Abdullah İbnu Amr İbnu'l- As (Radiyallahu Anh) anlatıyor:

"Bir adam: 'Ey ALLAH'ın Rasulü benim malım ve bir de çocuğum var. Babam malımı almak istiyor (ne yapayım?)' diye sordu.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem):

"Sen ve malın babana aitsiniz. Şunu bilin ki, evladlarınız kazançlarınızın en temizlerindendir. Öyle ise evladlarınızın kazançlarından yiyin" buyurdu.

(Ebu Davud, Büyü 79)

harp

Well-known member
Borcu alana yardımda bulunun
12 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) zamanında, bir adamın satın aldığı meyveyi afat vurdu. Bu yüzden adamın borcu arttı ve iflas etti. (Kendisine dava arz edilince) Resulullah (sav) halka: "Kardeşinize mal tasadduk (ederek yardım) edin" dedi. Bunun üzerine, halk ona tasaddukta bulundu, ama toplanan, borcunu ödemeye kafi gelmedi. Aleyhissalatu vesselam Efendimiz, bu sefer alacaklılara: "Bulduklarınızı alın, size bundan başka bir şey yok" buyurdu.

harp

Well-known member
Allah indinde en kıymetli kimlerdir?
11 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: "Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!" buyurdular. "Biz bunu sormadık!" demeleri üzerine: "Öyleyse o, Halilullah'ın oğlu, Nebiyyullah'ın oğlu Nebiyyullah'ın oğlu Yusuftur" buyurmuştu. Yine itirazla: "Hayır, bunu da sormadık" dediler. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz" dedi. "Evet (Ey Allah'ın Resulü!)" dediler. "Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam'da da en hayırlılarıdır!" cevabını verdi.

harp

Well-known member
Bir Yahudi, Resulullah'a şöyle der
13 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'a bir Yahudi uğradı ve: "Siz Müslümanlar Allah'a benzerler koşuyor ve şirke düşüyorsunuz ve diyorsunuz ki: "Allah istedi ben de istedim." Yine diyorsunuz ki: "Kabe'ye yemin olsun!" Bunun üzerine Resulullah (sav) Ashab'a, yemin etmek istedikleri zaman "Kabe'nin Rabbına kasem olsun!" demelerine ve: "Allah istedi sonra da ben istedim" demelerini emretti.
Ravi: Katile Bintu Sayfi, Hadis No: 5815-BUHARİ

harp

Well-known member
Cennette benimle olmak istiyorsan...
14 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki: "(Ey Aişe! Cennette) benimle olman seni mesrur edecekse sana dünyadan bir yolcunun azığı kadarı kifayet etmelidir. Sakın zenginlerle sohbet arkadaşlığı etme. Bir elbiseye yama vurmadan eskimiş addetme." [Rezin şunu ilave etmiştir: "Urve dedi ki: "Hz. Aişe (ra), bir elbiseyi eskitip yamamadıkça ve içini dışına ters çevirip (bir zamanlar da öyle giyerek iyice eskitmedikçe) yenilemezdi. Bir gün kendisine, Muaviye tarafından gönderilmiş olan seksenbin (dirhem) geldi. Bu paradan, akşama tek dirhem kalmadı (hepsini tasadduk etti). Cariyesi ona: "Bana ondan bir dirhemlik olsun et alsaydın ya!" dedi. Hz. Aişe: "(Para varken) hatırlatmış olsaydın, isteğini yapardım" dedi."]
Ravi: Aişe, Hadis No: 2069-BUHARİ

harp

Well-known member
Şu kelimelerle kim amel edecek?
15 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Bir gün, Resulullah (sa) ashabına: "Şu kelimeleri kim [benden] alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek?" buyurdular. Ben hemen atılıp: "Ben! Ey Allah'ın Resulü!" dedim. Aleyhissalatu vesselam elimden tuttu ve beş şey saydı: Haramlardan sakın, Allah'ın en abid kulu ol! Allah'ın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol! Komşuna ihsanda bulun, mü'min ol. Kendin için istediğini başkaları için de iste, Müslüman ol! Fazla gülme. Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür."
Ravi: Ebu Hureyre, Hadis No: 5837-BUHARİ

harp

Well-known member
Ebu Hureyre Radiyallahu Anh anlatıyor:

Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) birgün:

"Burnu sürtülsün, burnu sürtülsün, burnu sürtülsün" dedi.

"Kimin burnu sürtülsün Ey ALLAH'ın Resulü?" Diye sorulunca da şu açıklamada bulundu:

"Ebeveyninden her ikisinin veya sadece birinin yaşlılığına ulaştığı halde cennete giremeyenin."

(Müslim, Birr 9)

harp

Well-known member
Günün Hadis-i Şerif'i...
Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'ın kılıncının kabzasında şu ibareyi bulduk: "Sana zulmedeni affet. Sana küsene git, sana kötülük yapana iyilik yap! Aleyhine de olsa hakkı söyle!" [Rezin tahriç etmiştir.]
Ravi: Ali, Hadis No: 5839-BUHARİ

harp

Well-known member
Resulullah'la Mekke'de beraber iken...
18 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'la Mekke'de idim. Beraberce bir tarafına gitmiştik. O'nun karşısına çıkan her ağaç, her dağ O'na selam veriyor ve: "Allah'ın selamı üzerine olsun ey Allah'ın Resulü!" diyordu.
Ravi: Ali, Hadis No: 5586-BUHARİ