Her Gün Bir Hadis

harp

Well-known member
Günün Hadis-i Şerif'i...
Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) bir hurma kütüğüne dayanarak hitapta bulun(ur)du. (Duyulan ihtiyaç üzerine) ona bir minber yaptılar, onun üzerinde hutbe vermeye başladı. Hurma kütüğü (Aleyhissalatu vesselam'ın kendisini terketmesi üzerine) bir deve inleyişi gibi inleyip ağlamaya başladı. Bunun üzerine Resulullah (sav) minberden inip kütüğü meshedip okşadı. Kütük inlemeyi bırakıp sükunet buldu.
Ravi: Enes, Hadis No: 5590-BUHARİ

harp

Well-known member
İbnu Ömer Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Bir adam Resulullah'a (Sallallahu Aleyhi Vessellem) gelerek:

"Ben büyük bir günah işledim, buna tevbe imkanım var mı?" dedi.

Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem): "Annen var mı?" diye sordu.

Adam: "Hayır yok" dedi.

"Peki teyzen de mi yok?" dedi.

Adam: "Hayır var" deyince,

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem):

"Öyle ise onu iyilik yap!" diye emretti.

(Tirmizi, Birr 6)
Tirmizi el-Berâ'dan kaydettiği diğer bir hadiste şu ziyadeye yer verir: -Teyze anne makamındadır-

harp

Well-known member
Günün Hadis-i Şerif'i...
Bismillahirrahmanirrahim
Bir bedevi gelerek Aleyhissalatu vesselam'a: Senin Allah elçisi olduğunu ne ile bileyim?" dedi.
Aleyhissalatu vesselam: "Hurma ağacından şu salkımı çağırmamla. O benim Allah'ın elçisi olduğuma şehadet eder!" dedi ve onu çağırdı. Salkım, ağaçtan inmeye başladı. Resulullah (sav)'ın yanına düştü ve: "Selam senin üzerine olsun ey Allah'ın Resulü!" dedi.
Sonra Aleyhissalatu vesselam ona; "Haydi yerine dön!" emrettiler. Salkım, yerine döndü ve eski yerine kaynadı. Bedevi (bu manzara karşısında) Müslüman oldu."
Ravi: İbnu Abbas, Hadis No: 5588-BUHARİ

harp

Well-known member
Ebu Übeyd Malik İbnu Rebi'a es- Saidi Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Bir adam: "Ey ALLAH'ın Resulü, anne ve babamın vefatlarından sonra da onlara iyilik yapma imkanı var mı, ne ile onlara iyilik yapabilirim?" diye sordu.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem): "Evet vardır" dedi ve açıkladı: "Onlara dua, onlar için ALLAH'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-ı rahmi ifa etmek, anne ve babanın dostlarına ikramda bulunmak."

(Ebu Davud, Edep 129)

harp

Well-known member
Allah Resulünden (asm)... Âişe'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:
İçinde Kur'ân okunan bir ev, yer ehline yıldızların parlak göründüğü gibi gök ahâlisine öylesine parlak görünür.
Hadis-i Şerif Meali - Camiü's-sağir - 3222

harp

Well-known member
Habeşistan kralı Necaşi demişti ki...
22 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde mealen şöyle buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
Habeşistan'ın sahibi (kralı) Necaşi merhumu işittim, demişti ki: "Ben şehadet ederim ki Muhammed Allah'ın resulüdür. O, Hz. İsa (as)'nın geleceğini müjdelediği zattır. Eğer ben, şu saltanatın başında olmasaydım ve üzerimdeki insanlarla ilgili yük bulunmasaydı onun ayakkabılarını taşımak üzere yanına giderdim."
Ravi: Ebu Musa, Hadis No: 5560-BUHARİ

harp

Well-known member
Said İbnu'l-As Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdu ki:

"Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz."

(Tirmizi, Birr 33)

---

Yine Tirmizi'de, Cabir İbnu Semure'den gelen bir başka rivayette, Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle buyurur:

"Kişinin çocuğunu bir kerecik terbiye etmesi, onun için bir Sa' miktarı yiyecek tasadduk etmesinden daha hayırlıdır."

--

harp

Well-known member
Hz. Aişe (Radiyallahu Anh) anlatıyor:

Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdular ki:

"Sizin en hayırlınız, ailesine karşı hayırlı olandır. Ben aileme karşı hepinizden daha hayırlıyım. Arkadaşınız öldüğü zaman (kusurlarını zikretmeyi) terkedin."

(Tirmizi, Menakıb 85)

harp

Well-known member
Onlar günlük şükür borçlarını öderler
24 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Abdullah İbnu Gannâm el-Beyâzi (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kim sabaha erdiği zaman: "Allahım, benimle veya mahlukatından herhangi biriyle hangi nimet sabaha ermişse bu sendendir. Sen birsin, ortağın yoktur, hamdler sanadır, şükür sanadır" derse, o günkü şükür borcunu ödemiştir. Kim de aynı şeyler akşama erince söylerse o da o geceki şükür borcunu eda eder."

harp

Well-known member
Peygamberimizin arkadaşına şakası
25 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Bir arkadaşı kendisinden bir binek devesi ister. O (asm);
"Olur, seni bir dişi deve yavrusuna bindirelim."der. Arkadaşı şaşırarak, itiraz eder.
"İyi ama ey Allah'ın Elçisi, ben dişi deve yavrusunu ne yapayım.Bir işime yaramaz ki."
"Bütün develer bir dişi devenin yavrusu değil midir?"
(Ebu'ş-Şeyh el-İsbehani, Hazreti Muhammed'in Edeb ve Ahlakı, s.84.)

harp

Well-known member
Resulullah cennete girecekleri söyledi
26 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini işittim: "Ebu Bekir cennetliktir, Ömer cennetliktir, Osman cennetliktir, Ali cennetliktir, Talha cennetliktir, Zübeyr cennetliktir, Sa'd İbnu Malik cennetliktir, Abdurrahman İbnu Avf cennetliktir, Ebu Ubeyde İbnu'l-Cerrah cennetliktir." (Ravi der ki: Zeyd) onuncu da sükut etti. Dinleyenler: "Onuncu kim?" diye sordular. (Bu taleb üzerine): "Said İbnu Zeyd!" dedi. Yani bu, kendisi idi. Zeyd sonra ilave etti: "Allah'a yemin ederim. Onlardan birinin Resulullah (sav) ile birlikte yüzü tozlanacak kadar bulunuvermesi, sizden birinin ömür boyu çalışmasından daha hayırlıdır, hatta ömrü, Hz. Nuh aleyhisselam'ın ömrü kadar uzun olsa bile."
Ravi: Said İbnu Zeyd, Hadis No: 4369-BUHARİ

harp

Well-known member
Ebu Said Radiyallahu Anh anlatıyor:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem):

" "Kim üç kız" veya "üç kız kardeş" veya "iki kız kardeş" veya "iki kız" yetiştirir, terbiye ve te'diblerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir."

(Ebu Davud, Birr 13)

harp

Well-known member
Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığının
27 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Allah'tan ilm-i nâfi isteyin ve faide vermeyen ilimden Allah'a sığının.
Ravi: Hz. Câbir (r.a.)

harp

Well-known member
Müminlerin başından bela eksik olmaz
28 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz. Ta ki hatasız olarak Allah'a kavuşsun."
Ravi: Ebu Hüreyre, Hadis No: 4698-BUHARİ

harp

Well-known member
Safvan İbnu Süleym Radiyallahu Anh anlatıyor:

Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdu ki:

"Dul ve kimsesizler için çalışan, ALLAH yolunda cihad eden veya gündüzleri oruç tutup geceleri de ibadet eden kimse gibidir."

(Buhari, Nafakat 1)

harp

Well-known member
Bir kısım melekler aranızda bulunurlar
29 Nisan 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Gece ve gündüzde bir kısım melekler nöbetleşe aranızda bulunurlar. Bunlar sabah namazı ile ikindi namazında toplanırlar. Sonra sizi geceleyin takip eden melekler (hesabınızı vermek üzere huzur-u ilahiye) yükselir. Sizi çok iyi bilen Allah, bu meleklere sorar: "Kullarımı nasıl bıraktınız?" "Biz onları namaz kılıyorlarken bıraktık, biz onlara namaz kılarlarken vardık!" derler."
Ravi: Ebu Hüreyre, Hadis No: 4639-BUHARİ

harp

Well-known member
Allah Resulünden (asm)... Enes'den (r.a.) rivayetle:
Allah bir kimse hakkında hayır dilerse, onu dinde bilgi sahibi kılar, dünyaya değer verdirmez ve kusurlarını kendisine gösterir.
Hadis-i Şerif Meali - Camiü's-sağir - 377

harp

Well-known member
Kim hasta ziyaretine giderse...
01 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Bir hastayı akşamleyin ziyaret eden hiçbir kimse yok ki beraberinde kendisine sabaha kadar istiğfar edecek yetmiş bin melekle çıkmış olmasın. Ayrıca onun cenette bir bahçesi de vardır. Kim de hasta ziyaretine sabahleyin gelirse onunla birlikte yetmiş bin melek çıkar, akşam oluncaya kadar ona istiğfar ederler. Onun da cennette bir bağı vardır.
Ravi: Ali, Hadis No: 4658-BUHARİ

harp

Well-known member
Ebu Musa Radiyallahu Anh anlatıyor:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem): "Her müslümanın sadaka vermesi gerekir."
buyurdu.

Kendisine: "Ya bulamayan olursa?" diye soruldu.

" Eliyle, çalışır, hem şahsı için harcar, hem de tasadduk eder" cevabını verdi.

"Ya çalışacak gücü yoksa?" diye soruldu.

"Bu durumda, sıkışmış bir ihtiyaç sahibine yardım eder." dedi.

" Buna da gücü yetmezse?" dendi.

"Ma'rufu (kötülükten kaçınma) ve hayrı emreder." dedi.

"Bunu da yapamazsa?" diye tekrar sorulunca

"Kendini başkasına kötülük yapmaktan alıkor. Zira bu da bir sadakadır" buyurdu.

(Buhari, Zekat 30)