Her Gün Bir Hadis

harp

Well-known member
Resulullah, 'Bırak onları söylesinler' dedi
13 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav), benim yanımda iki cariye, Buas (savaşı ile ilgili hamasi) türküler söylerken çıkageldi. Gidip yatağın üzerine (yan üstü uzandı ve yüzünü de (aksi istikamete) çevirdi. Derken (babam) Hz. Ebu Bekr (ra) girdi. Derhal beni azarladı ve: "Resulullah'ın hane-i saadetlerinde şeytan çalgısı ha!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (sav), ona yönelip: "Bırak onları (söylesinler!)" buyurdu. (Onlar sohbete dalıp, bizden) dikkatlerini çekince, ben cariyelere göz işareti yaptım, kalkıp gittiler."
Hz. Aişe devamla der ki: "Bir bayram günüydü. Siyahiler, mescidde kılıç-kalkan oyunu oynuyorlardı. Ben mi Resulullah (sav)'dan taleb etmiştim (bilemiyorum), yoksa o (kendiliğinden) mi, "Seyretmek ister misin?" buyurdular. Ben: "Tabii!" dedim. Kalktı, beni geri tarafına aldı yanağım yanağının üstünde olduğu halde durduk. "Ey Erfideoğulları göreyim sizi (oynayın)!" diyordu. Ben usanınca(ya kadar böyle devam ettik. Usandığımı farkedince): "Yeter mi?" buyurdular. Ben: "Evet!" dedim. "Öyleyse git!" dediler.
Ravi: Aişe, Hadis No: 4330-BUHARİ

harp

Well-known member
Allah Resulünden (asm)... Abdullah bin Yezid rivayet ediyor:
Allah'ım, bana sevgini ve sevgisi Senin katında fayda verecek kimselerin sevgisini nasip et. Allah'ım, bana rızık olarak verdiğin ve benim de sevdiğim şeyleri Senin sevdiğin şeyler yapmak hususunda bana destek ol. Arzu ettiğim halde bana vermediğin şeyleri senin sevgini kazanmaya vesile kıl.
Hadis-i Şerif Meali - Camiü's-sağir - 1469

harp

Well-known member
Cevap: Ynt: ***Her Gün Bir Hadis***

Allah'ın verdikleri, üzerinde görünmeli
14 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
"Ey Allah'ın Resulü" dedim, "ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa, sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı?" "Hayır" dedi, "sen onu ağırla!" Bir gün Resulullah (sav) beni eskimiş bir elbise içerisinde görmüştü. "Senin malın yok mu (da böyle giyiniyorsun)?" diye sordu. "Allah bana deve, koyun, [sığır, at, köle] her maldan verdi!" dedim. "öyleyse" buyurdular, "üzerinde görülmelidir!"
Ravi: Avf İbnu Malik, Hadis No: 3489-BUHARİ

harp

Well-known member

Ebu Said el-Hudri Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdular ki:

"İki haslet vardır ki bir mü'minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlak."

(Tirmizi, Birr 41)

harp

Well-known member
Sadaka Allah'ın gazabını söndürür
16 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde mealen şöyle buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
Sadaka şüphesiz, Allah’ın gazabını söndürür ve sahibini kötü ölümden korur.
Tirmizi

harp

Well-known member

Ka'b İbnu İyaz Radiyallahu Anh anlatıyor:

Rasulullah'ı (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle derken işittim:

"Her ümmet için bir fitne vardır, ümmetimin fitnesi de maldır."

(Tirmizi, Zühd 26)

---

(Abdullah İbnu'ş-Şihhir Radiyallahu Anh anlatıyor:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) Elhakümü't-tekasür suresini okurken yanına geldim.

Bana: "İnsanoğlu malım malım der. Halbuki adem oğlunun yiyip tükettiği, giyip eskittiği ve sağlığında tasadduk edip (Allah cc. rızası için harcamada bulunmak) gönderdiğinden başka kendisinin olan neyi var?( Gerisini ölümle terk eder ve insanlara bırakır)."

(Müslim, Zühd 3-4)

harp

Well-known member

Peygamberden öğrenilen bir söz...
17 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: “Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” sözüdür.
Buhârî, Enbiyâ, 54; EbuDâvûd, Edeb, 6.

harp

Well-known member

İbnu Mes'ud Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) bir keresinde, "Hanginiz, varisinin malını kendi malından daha çok sever?" diye sordu.

Cemaat: "Ey ALLAH'ın Resulü, içimizde herkes, kendi malını varisinin malından daha çok sever" dediler.

Bunun üzerine: "Öyleyse şunu bilin: Kişinin gerçek malı hayatında gönderdiğidir. Geriye koyduğu da varislerinin malıdır."

(Buhari, Rikâk 12)

harp

Well-known member
Birbirinize haset etmeyin
18 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz.
Buhârî, Edeb, 57, 58.

harp

Well-known member

Haris el-A'var anlatıyor:

"Mescide uğramıştım; gördüm ki halk, zikri terkedip malayani konulara dalmış, konuşuyor. Hz. Ali'ye (Radiyallahu Anh) çıkıp durumdan haberdar ettim.

Bana: "- Doğru mu söylüyorsun, öyle mi yapıyorlar?" dedi.

Ben: "- Evet dediğim doğrudur" deyince:

"- Ben Resulullah'ın (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in şöyle söylediğini işittim:

"- Haberiniz olsun bir fitne çıkacak!" Ben hemen sordum: "- Bundan kurtuluş yolu nedir Ey ALLAH'ın Resulü?-

Buyurdu ki: "- ALLAH'ın Kitabı(na uymak)tır. O'nda sizden önceki (milletlerin ahvaliyle ilgili) haber, sizden sonra (kıyamete kadar) gelecek fitneler ve kıyamet ahvali ile ilgili haberler mevcut. Ayrıca sizin aranızda (iman-küfür, taat-isyan, haram-helal vs. nev'inden) cereyan edecek ahvalin de hükmü var. O, hak ile batılı ayırdeden ölçüdür. O'nda herşey ciddidir, gayesiz bir kelam yoktur. Kim akılsızlık edip, O'na inanmaz ve O'nunla amel etmezse, ALLAH onu helak eder. Kim O'nun dışında hidayet ararsa ALLAH onu saptırır. O ALLAH'ın sağlam ipidir. O, hikmetli olan zikirdir, O dosdoğru yoldur. O, kendine uyan hevaları koymaktan, kendisini (kıraat eden) dilleri iltibastan korur. Alimler ona doyamazlar. Onun çokca tekrarı usanç vermez, tadını eksiltmez. İnsanı hayretlere düşüren mümtaz yönleri son bulmaz, tükenmez, O öyle bir kitaptır ki, cinler işittikleri zaman şöyle demekten kendilerini alamadılar: "Biz, hiç duyulmadık bir tilavet dinledik. Bu doğruya götürmektedir. Biz, O'nun (ALLAH kelamı olduğuna) inandık" (Cin 1). Kim ondan haber getirirse doğru söyler. Kim onunla amel ederse ücrete mazhar olur. Kim onunla hüküm verirse adaletle hükmeder. Kim ona çağrılırsa, doğru yola çağrılmış olur. Ey A'ver, bu güzel kelimeleri iyi öğren"

(Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'an, 14)

harp

Well-known member
Resûllullah Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Kim (cuma günü) yıkanır, erkenden (mescide) gider, yürür ve binmezse, imama yakın durur, dinler, malayani söz etmezse ona her bir adım için bir yıllık oruç ve namaz sevabı yazılır..."

(Tirmizi 946)

---

Cumanız mübarek olsun ...

harp

Well-known member
Anne ve babanın, rızası ve öfkesi...
20 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır.
Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.

Tirmizî, Birr, 3.

harp

Well-known member
Yoldan engelleri kaldırmak sadakadır
19 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.
Tirmizî, Birr, 36.

harp

Well-known member

İnsandaki o organ eğer bozulursa...
22 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.
Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107

harp

Well-known member
Allah'a iman eden misafire ikramda bulunsun
21 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.
Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75.

harp

Well-known member

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh anlatıyor:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdular ki:

"Bir grup, Kitâbullah'ı okuyup ondan ders almak üzere ALLAH'ın evlerinden birinde bir araya gelecek olsalar, mutlaka üzerlerine sekinet iner ve onları ALLAH'ın rahmeti bürür. Melekler de kanatlarıyla sararlar. ALLAH, onları, yanında bulunan yüce cemaatte anar."

(Ebu Davud, Salât 349

harp

Well-known member

Öfkelendiğinde nefsini yenenler...
23 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim

Kuvvetli kimse (güreşte hasmını yenen) pehlivan değildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiğinde nefsini yenendir.

Buhari

MUHAMMED AÞIÐI

Active member

Kİm bİr hastayi yada hasta olmayan bİr dİn kardeŞİnİ zİyaret ederse bİr melek ona ŞÖyle seslenİr:

''ne mutlu sana....bu gelİŞİn gÜzel oldu...kendİne cennette bİr kÖŞk hazirladin''.

harp

Well-known member

Ebu Umame Radiyallahu Anh anlatıyor:

"Hz. Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle söylediğini işittim:

"ALLAH, geceleyin Kur'an okuyan bir kula kulak verdiği kadar hiçbir şeye kulak verip dinlemez. ALLAH'ın rahmeti namazda olduğu müddetçe kulun başı üstüne saçılır. Kullar, ondan çıktığı andaki kadar hiçbir zaman ALLAH'a yaklaşmış olmaz."

Ebu Nadr der ki: "Ondan" tabiriyle "Kur'an'dan" denmek istenmiştir.

(Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'an 17)

harp

Well-known member

Resulullah (asm) yüksekten atanları uyardı
24 Mayıs 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerif'i...

Bismillahirrahmanirrahim
Hz. Câbir (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:
“Bana en sevgili olanınız, kıyamet günü de bana mevkice en yakın bulunacak olanınız, ahlakça en güzel olanlarınızdır. Bana en menfur olanınız, kıyamet günü de mevkice benden en uzak bulunacak olanınız, gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır.”
(Cemaatte bulunan bazıları): “Ey ALLAH'ın Resulü! Yüksekten atanlar kimlerdir?” diye sordular.
“Onlar mütekebbir (büyüklük taslayan) kimselerdir!” cevabını verdi.”

(Tirmizi, Birr 77)