ALLAH dostlarindan inciler..Hikmet esintileri..

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Bayezid-i Bistami hazretleri buyuruyor ki:

"Bu kadar zahmet ve meşakkatlere, sıkıntılara katlanarak aradığımı, annemin rızasını almakta buldum. Çok basit gibi gelen anne rızasını almanın, bütün işlerin evvelinde lâzım olduğunu anladım."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

"Günahlara bir defa, tâatlere ise bin defa tövbe etmek lâzımdır. Yâni yaptığı ibâdet ve tâatlere bakıp kendini beğenmek, o ibâdeti hiç yapmamak günahından bin kat daha fenâdır."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

"İnsana zararı en şiddetli olan şeyin ne olduğunu bilmek istedim. Bunun, gaflet olduğunu anladım. Gafletin insana yaptığı zararı, Cehennem ateşi yapmaz. Yâ Rabbî! Bizleri gaflet uykusundan uyandır. Lütuf ve keremin ile bu duâyı kabûl eyle."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

"Bütün âlemin yerine beni Cehennem'de yaksalar ve ben de sabretsem, Allah-ü Teâlâ’ya muhabbeti dâvâ edinmiş birisi olarak yine bir şey yapmış olmam. Allah-ü Teâlâ’da benim ve bütün âlemin günahını affetse, rahmetinden ve ihsânından bir şey eksilmiş olmaz."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

"Bizim sözlerimiz Kitap ve sünnettendir. Bu iki kaynaktan gücünü ve manasını almayan bir sözde değer yoktur."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Bayezid-i Bistami buyurdu ki:

"Şu on şey beden üzerine farzdır:

1) Farzları noksansız yerine getirmek,

2) Haram kılınan şeylerden kaçınmak,

3) Allah için mütevazi olmak,

4) Müslüman kardeşlerine eziyet etmekten sakınmak,

5) İyi ve kötü herkes için hayır isteyen olmak,

6) Allah-ü Teâlâ’nın mağfiretini arzulamak,

7) Her işte ve her hâlükârda Allah rızâsını gözetmek,

8) Öfkeyi, gurur ve taşkınlığı, zulüm ve haksızlığı, üzücü ölçüde mücâdeleyi terk etmek,

9) Kendi kendine nasîhatçi olmak, nefsi terbiyeye çalışmak,

10) Ölüme bilerek hazırlanmak."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Şu on şey bedeni korur:

1) Gözleri haramdan ve lüzumsuz şeylerden korumak,

2) Dili zikre alıştırmak ve bunu itiyat hâline getirmek,

3) Nefis muhâsebesi yapmak, günlük hayâtı bu ölçü içinde sürdürmek,

4) İlim öğrenmek ve öğrenilen ilmi faydalı olacak şekilde kullanmak,

5) Edeb ve terbiyeyi her yerde ve herkese karşı muhâfaza etmek,

6) Bedeni, dünyanın faydasız işlerinden kurtarıp, dünyâ ve âhiret için faydalı işlerde kullanmak,

7) İnsanlarla haşır-neşir olmamak, kalbi geliştirmek, düşünceyi berraklaştırmak, zekâyı işletmek için uzlete çekilmek,

8) Nefis ile kıyasıya mücâdele etmek, 9) Çokça ibâdet etmek, 10) Peygamber efendimizin sünnetine uymak.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

On şey insan varlığını öldürür:

1) Terbiye azlığı,

2) Cehâlet çokluğu,

3) Halktan nîmet beklemek,

4) Şehvet azgınlığı, nefis kudurganlığı,

5) Baş olma sevdası,

6) Dünyâya lüzumundan fazla meyletmek,

7) Allah-ü Teâlâ katında nefis ile dostluk kurmak,

8) Çok yemek,

9) Çok uyumak,

10) Kalabalığa uymak.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi

On şey insanı aşağılık yapar:

1) Öfke ve hiddet,

2) Kin ve nefret,

3) Büyüklenme,

4) Zulüm ve haksızlık,

5) İnat yollu mücadele,

6) Cimrilik,

7) Başkasına ezâ ve cefâ etmek,

8) Mümin kardeşine saygısızlık,

9) Kötü huy ve fenâ ahlâk,

10) İnsaf ölçülerini aşmak.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Bayezid-i Bistami talebesi Ebû Mûsâ'ya şöyle nasîhatta bulundu: "Sana yaşadığın sürece tamâmen Allah-ü Teâlâ’ya yönelmeni, yüzünü hiçbir vakit O'ndan çevirmemeni tavsiye ederim. Şüphe yok ki O'na kavuşacak ve O'nun yüce huzurunda duracaksınız. Ve sen bütün işlediklerinden sorumlu tutulacaksın. Sakın gâfil olma. Gaflet uykusundan bir an önce kendini kurtar. Hiç kimseyi O'na tercih etme. Sana gelen belâlara sabret. Allah-ü Teâlâ’nın hükmüne ve kazâsına rızâ göster. Allah-ü Teâlâ’nın verdiğine kanâat et. Allah-ü Teâlâ’ya güven, vâdettiklerinin mutlaka yerine geleceğine inan. Hiç ölmeyecek ve hep diri olan Rabbine tevekkül eyle. Her işinde O'nun inayetini iste. O'nun emirlerine riâyet et. Hayatta olduğun müddetçe bu dediklerimi yapmaya çalış. Halkı bırakıp, Hakk'a yönel. İşini O'na ısmarla!.."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Câfer-i Sâdık Hz.leri buyurdu ki: "Beş kimsenin sohbetinden, yani beş kimse ile beraber bulunmaktan sakın: Birincisi, yalan söyleyenden sakın. Çünkü ona daima aldanırsın. Sana iyilik yapayım derken, kötülük yapar. İkincisi, cimriden sakın. Üçüncüsü, ahmaktan yani aklı az olandan sakın. Çünkü en çok işine yarayacağı zaman, seni bırakır. Dördüncüsü, kötü kalpli kimseden sakın. Çünkü işi bozulunca, seni harcar. Beşincisi, fâsıktan yani günah işlemekten utanmayan kimseden sakın! Çünkü seni bir lokma ekmeğe satar."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Câfer-i Sâdık Hz.leri buyurdu ki:
"Din âlimleri fakihler, sultanların, devlet adamlarının kapısına gidip, onlara yaltaklanmadıkça peygamberlerin vekilleridir."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Câfer-i Sâdık Hz.leri buyurdu ki:
"Namaz, her takva sahibi için yakınlıktır. Hac, her güçsüzün cihadıdır. Bedenin zekâtı oruçtur. Amel, ibadet, hayırlı iş yapmadan karşılık bekleyen, yaysız ok atana benzer."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Câfer-i Sâdık hazretlerinin, oğlu Mûsâ Kâzım için olan nasihati pek meşhûrdur. Oğluna buyurdu ki:
"Ey oğlum, kendi rızkına râzı ol! Kendi rızkına râzı olan, kimseye muhtaç olmaz. Gözü başkasının malında olan, fakir olarak ölür. Allah-ü Teâlâ’nın taksim ettiği rızka râzı olmayan, O'nu kazâ ve kaderinde, dilediğini yaratmakta töhmet altında tutmuştur. Kendi kusurlarını küçük gören, başkasının kilerini büyütmüş olur. Her zaman kendi kusurlarını büyük gör. Başkasının gizli bir şeyini açığa vuranın, evindeki gizli şeyler herkesçe bilinir. Kardeşi için kuyu kazan, o kuyuya kendisi düşer. Ahmaklar arasında bulunan horlanır, âlimler arasında bulunan hürmet görür.
"Ey oğlum, insanlara kızmaktan çok sakın, yoksa sana da kızarlar. Boş iş ve söze karışmaktan sakın, sonra aşağılanırsın."
"Ey oğlum, lehinde veya aleyhinde de olsa, hakkı, doğruyu söyle! Böyle yaparsan herkes seninle istişare eder danışır, fikrini alır."
"Ey oğlum, arkadaşlık yaptığın, ziyaretine gittiğin kimse, iyi ahlâk sahibi olsun, kötü ahlâkı olanlarla arkadaşlık etme, onlarla görüşme! Çünkü onlar, suyu olmayan çöl, dalları yeşermeyen ağaç, ot bitmeyen topraktırlar."
"Ey oğlum, Allah-ü Teâlâ’nın kitabını okuyucu, iyilikleri emredici, kötülüğü nehyedici, sana gelmeyene sen gidici, seninle konuşmayanla konuşucu ol! İsteyene ver. Gıybetten, koğuculuktan sakın. Çünkü söz taşımak, insanların kalbinde düşmanlığı arttırır. İnsanların ayıplarını görme, insanların ayıplarını gören, onların hedefi olur."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Darendeli Muhammed Hilmi Efendi Buyurdu ki:
Cehennem yoluna düşüpte Cennet arzu eden kimsenin hâli, kuzeye gidip hacc-ı şerife gidiyorum diyenin hâline benzer.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Dâvûd-i Tâî' buyurdu ki: Kim ki, Allah-ü Teâlâ’nın vaad ettiğinden korkarsa arzularına çabuk kavuşur. Kimin arzuları çoksa, ona bütün azaplar yakındır. Ey kardeşlerim, en büyük sermaye, Allah-ü Teâlâ’nın râzı olduğu bir iş ile meşgûl olmaktır. Kabirdekiler, kıyamet kopunca kabir azabı kalkacağı için, kıyametin çabuk gelmesini beklerler. Dünyadakiler ise; kabirdekilerin pişmanlıklarını bilmedikleri için hep günah işlerler. Hâlbuki onlar da ölünce, dünyada iken neden çok ibadet yapmadık, diyerek pişman olacaklar.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Dâvûd-i Tâî Hazretleri buyurdu ki:
Her nefs, dünyadan susuz olarak gidecektir. Ancak Allah-ü Teâlâ’yı zikreden kullar bundan müstesnadır.

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Dâvûd-i Tâî Hazretleri buyurdu ki:
Dünyayı isteyenler, nefislerinin isteklerine karşı acelecidir. Dünya hesabıyla bedenlerini yorarlar. Hâlbuki dünyaya rağbet, dünya ve âhirette yorgunluktan başka bir şey değildir. Zâhidlik ise dünyada ve âhirette rahatlıktır. Öyle ise arslandan kaçar gibi dünyayı isteyen insanlardan kaçmalıdır."

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Halife Me’mun şöyle demiştir:
“Arkadaş üç çeşittir:
Birincisi gıda gibidir.
Zaruridir, ona her zaman ihtiyaç duyulur.

Diğeri ilaç gibidir.
Gerektiği vakit ihtiyaç duyulur.

Üçüncüsü ise hastalık gibidir.
Kendisine asla ihtiyaç duyulmaz.

Bu üçüncü tip kişilerle kul imtihan halindedir.
O öyle biridir ki ne ünsiyet kurulur ne de ondan faydalanılır. Birincisi ise Allah Teâlâ tarafından kuluna ihsan edilen bir nimettir.”

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi
.

Ebu Bekir Şibli hazretleri şöyle buyuruyor:“Dört yüz kadar âlime hizmet ettim. Dört bin hadis ezberledim. Sonra yalnız bir tanesini seçip onunla amel ettim. Kurtuluşumun bu hadise bağlı olduğunu anladım. O hadis-i şerif de şudur:
“Ey insan! Dünya için orada kalacağın kadar çalış. Ahiret için de orada kalacağın kadar çalış. Allah için, O’na ihtiyacın kadar çalış. Cehenneme dayanacağın kadar da günah işle.”