Cevaplıyoruz-Şia'ya Sorulan Sorular

Abidin1

Well-known member
ben bunu sizin yazılarınızdan anladım. çünkü en azı şiayı bununla itham ediyorsunuz. oysa şianın bu konuda ne dediğini, nasıl düşündüğünü incelemeiyorsunuz.

Selam Sadr; Bunu eğer ben doğru anlatamadıysam demek ki aceleyle devrik cümle kurmuşumdur. Kusura bakmayınız. Bir kaç mesaj önce yazdığım cümleyi bir kere daha vurgulayarak ekleyim. "Onun çekinerek söylemek dahi istemiyorum afedersin ürkerek hakkını başkalarına bıraktığı inancı bende zerre kadar yok." İnanın ben sizlere ön yargı ile yaklaşmıyorum. Daha önceki sayfalarda diğer caferi arkadaşa da dedim. Ben caferi sadık'ın büyük bir alim, büyük bir insan olduğuna inanıyorum. Lütfen sizde Zeydiye mezhebini itikatlarını inceleyin bence muazzam bir inanç sistemi. Buna hayran olduğum İmam Zeyd'in hayatını ve şehit oluşunu da eklenince bence kusursuz bir "yol" Fakat bence zeydiyenin sorunu ortaya çıktığı çağın yüzyıllarca ötesinde bir ileri görüşlülüğe sahip olması. Bu yüzden de ortaya çıktığı coğrafyalarda geleneksel yapıya uyamayıp kısa süre tutunabilmiş.

lütfen verdiğiniz hadisin geçtiği kaynağı da verin. ve mümkünse şia kaynağı olsun

Okuduğum kaynak da dip notlar almış. Yazdığı dip not alıntı numarasında şu yazıyor. "Şehristani, el-Milel ve'n-Nihal, 1/210"

Ayrıca caferi sadık hazretlere atıf yapılan rivayeti okuduğum an aklıma ilk gelen Zeydiye itikadında ki bir prensip oldu. Takiye prensibi denilen bu prensip İmam zeynel abidin'e dayandırılıyor. Zeydiye inancında ki bu prensibin özeti kısaca şu "Zalime ve batıla rıza göstermeden pasifize olmak" İmam Zeynel Abidin'e "Takiyye nedir?" sorusu sorulunca, "înatkar, dediğini harfiyyen yapmak isteyenin saldın ve baskı yapmasından korkmaktır" şeklinde karşılık verdi. Şimdi gelelim Caferi sadık hazretlerine dayandırılan rivayete. Parantezler olmadan bir okuyalım.

İmam Cafer-i Sadık a.s Hz. Zeyd’den sonra kıyam etmek isteyenlere hitaben şöyle buyurdu: “Bakın ne üzere huruc ediyorsunuz? Demeyin Zeyd kıyam etti. Hiç şüphesiz Zeyd alim ve doğru birisiydi. O sizi asla kendine çağırmadı. O sizi Al-i Muhammed’in Rıza’sına davet etti. Eğer zafere ulaşsaydı, sizi davet ettiği şeye vefa edecekti…”
İş olmuş ve bitmişti. İmam Zeyd şehit olmuş mübarek başı Hişam'a sunulmuştu. Ben inanıyorum Cafer-i sadık hazretlerinin bu söyledikleri Zeydiye mezhebinde ki takiye prensibine tamamen uygun. Hz. Cafer-i Sadık'ın bunu uygulamasına ise şaşılamaz. Çünkü onun ilk hocalarından biri amcası İmam Zeyd di. Hz. Cafer sadık ders verdiği kişilerden biridir. Yani bunda şaşılacak bir şey "bence" yok. Bunu destekleyen bir şey daha var. Daha önce dediğim gibi Kıyam meselesi Zeydiye mezhebinin imamet şartlarından en önemlilerinden biridir. Hz. cafer sadık'ın bunu bilmemesine imkan yok.

kardeşim, inan benimde pek vaktim yok. burada kesmemiz iyi olacak sanırım. Allaha emanet ol. selam ve dua ile

Haklısınız.Son son diyorum sonu gelmiyor. Bu son olsun inşaallah. :) Ne yapalım sağlık olsun. Umarım sizi kırmamışımdır. Saygılar.